„Avem un ritm de crestere a restantelor mult superior majorarii creditarii. Ponderea restantelor in totalul sumelor datorate a fost in mai undeva la 6%”, a spus Epure, care a adaugat ca acest nivel nu este unul ingrijorator.
El a mai spus ca inca din 2008 s-a observat o crestere a restantelor, dar nu semnificativa
„Si la sfarsitul lui 2008 era o crestere a restantelor si a numarului restantierilor. Eu as numi-o o crestere sanatoasa, inregistrata pe fondul majorarii activitatii de creditare, dar aceasta crestere nu este una semnificativa. Incepand cu 2009, criza si-a facut simtite efectele si in Romania, iar acest ritm de crestere a fost mult accelerat din pacate. In mai 2011, vorbim de o pondere de 6% a restantelor in total sume datorate”, a spus Serban Epure, in cadrul unui seminar pe teme bancare.
In mai 2009 ponderea restantelor era de sub 2%, dupa care a urcat la circa 4% in mai 2010.
„Activitatea de creditare va creste, dar nu foarte mult. Pe acest fond sigur ma astept ca restantele sa continue sa cresca. Noi nu am observat in acest an un trend de descrestere a restantelor. Ma astept sa curce in continuare, dar nu vom avea o pondere semnificativa a restantelor in soldul creditelor”, a mentionat seful Biroului de Credit.
Acesta a mai spus ca si valoarea medie a restantelor a crescut in acest an fata de anul trecut, dar fara a preciza cifre exacte. Printre cauze se numara somajul si cursul de schimb.
„Preferam sa ne uitam la partea plina a paharului, care este una mai mare decat cea goala. Vreau sa spun ca sunt mai multi debitori in baza Biroului care si-au platit ratele la timp decat restantieri”, a mentionat Epure.
„Avem peste 700.000 de debitori cu restante curente in prezent, inregistrati in baza de date a Biroului de Credit. Numarul este in crestere”, a subliniat Serban Epure.
[b]Portretul restantierului[/b]
Portretul robot al restantierului roman nu s-a schimbat fata de anul 2008. Astfel, cele mai multe restante le au barbatii, cu varste cuprinse intre 30 si 34 de ani, care locuiesc in Bucuresti. Acestia au restante de valori relativ mici, in general la creditele de consum acordate in moneda nationala.
De asemenea, portretul debitorului nu s-a schimbat prea mult. Acesta este barbat de 40-45 de ani, din Bucuresti, cu un credit de consum in lei.