Bloomberg sustine ca doua documente interne ale BCE arata cum Grecia a folosit instrumente financiare derivative pentru a-si ascunde imprumuturile.
Astfel, Bloomberg cere unui tribunal din Luxemburg al Curtii Europene de Justitie sa anuleze o decizie a BCE de a nu divulga doua documente interne elaborate pentru cei sase membri ai conducerii institutiei.
Documentele arata cum Grecia s-a folosit de operatiuni swap pentru a masca imprumuturile, potrivit unei prezentari obtinute de Bloomberg, atasata notelor interne.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a decis sa nu dezvaluie documentele, dupa ce UE si FMI au aprobat Greciei un ajutor de 110 miliarde de euro.
Potrivit Bloomberg News, dosarul ar trebui facut public, pentru ca guvernele sa nu se mai foloseasca de instrumentele derivate in acest fel si pentru a arata ca autoritatile UE au actionat in functie de aceste informatii, potrivit procesului intentat de Bloomberg Finance, compania mama a Bloomberg News.
Un purtator de cuvant al BCE a refuzat sa comenteze.
Initial, guvernul elen nu a dezvaluit operatiunile swap de care s-a folosit pentru mentinerea deficitului bugetar in limitele acceptate la intrarea in zona euro, in 2001.
Eurostat a anuntat in noiembrie sa aceste swapuri au majorat datoriile Greciei cu 5,3 milairde de euro.
Pe 21 octombrie, Trichet a respins cererea Bloomberg News, argumentand ca publicarea celor doua documente ar submina increderea in eficienta politicii economice si ar amplifica instabilitatea pietelor.
Grecia a fost implicata in operatiuni swap private, de mare amploare, in perioada 2001-2007, potrivit unui raport din noiembrie al Eurostat.