De la inceputul lunii februarie, cand politicienii au inceput sa se certe pentru a hotari daca si cum ar putea salva Grecia de deficitul si datoria de stat uriase, euro a pierdut 4,1% fata de dolar, scrie publicatia Bloomberg, citata de Mediafax.
Trichet, aflat aproape de finalul actualului mandat de presedinte al BCE, nu poate rezolva criza din zona euro, scopul declarat al sfarsitului de stagiu la sefia Bancii Centrale Europene, deoarece nu controleaza politica fiscala.
„Trichet este practic un observator in actuala criza. Nu detine parghiile puterii”, a declarat Colin Ellis, economist la Daiwa Capital Markets Europe din Londra si fost oficial al Bank of England.
Criza din Grecia aduce in prim-plan limitarile care il impiedica pe Trichet sa conserve increderea in moneda euro, care se confrunta cu cea mai grea provocare de cand a fost creata, in 1999, cu ajutorul actualului presedinte BCE.
Trichet, care s-a autoproclamat „Mr. Euro” in 2006, nu are niciun cuvant de spus in privinta modului in care banii contribuabililor din zona euro ar trebui folositi pentru salvarea Greciei.
Eforturile sale de a limita participarea si implicarea Fondului Monetar International intr-un eventual pachet de bailout pentru statul elen s-au dovedit insuficiente, in martie, cand liderii UE au decis ca FMI va avea un rol important de jucat in salvarea Greciei.
Trichet, al carui mandat de opt ani la conducerea BCE se va incheia in luna octombrie a anului 2011, a facut eforturi pentru a raspunde cat mai clar intrebarilor reporterilor privind dobanzile pe care ar trebui sa le plateasca Grecia in cazul unui ajutor extern de urgenta si pentru a-si explica pozitia in privinta rolului FMI intr-un pachet de bailout.
„Este unul dintre cei mai mari bancheri centrali, insa devine prea complex. Trebuie sa incapa intr-o lume politica, si este stanjenit de asta”, a aratat Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland.
Presedintele in varsta de 67 de ani al BCE incearca sa protejeze euro, in timp ce politicienii refuza sa explice detaliat cum ar salva Grecia daca statul nu ar reusi sa se finanteze de pe piete.
Desi au anuntat pe 25 martie ca vor cofinanta un bailout
impreuna cu FMI, liderii UE nu au precizat cand va fi oferit ajutorul sau cat va costa.
Cancelarul german Angela Merkel a pus la indoiala daca contribuabilii germani ar trebui sa ajute la finantarea exceselor Greciei, ridicand astfel semne de intrebare privind angajamentul Berlinului in eforturile de salvare a statului elen.
Unii economisti considera ca pretentia ca Trichet sa calmeze temerile investitorilor privind Grecia este nedreapta, deoarece politica bugetara este decisa de guverne.
Guvernul de la Atena s-a angajat fata de liderii UE sa reduca deficitul bugetar la 8,7% din PIB in acest an, dupa ce a revizuit indicatorul pentru anul 2009 de la 12,7% din PIB la 12,9% din PIB, acuzand o contractie economica mai puternica decat se estimase anterior.