Astfel, moneda nationala ar putea pierde 2% fata de euro in urmatoarele doua-trei saptamani, inainte ca banca centrala sa intervina pentru a incerca sa evite repetarea declinului de 4,2% inregistrat in ultima parte a lunii iunie, potrivit analistilor londonezi ai Morgan Stanley, Barclays si Societe Generale, citati de Bloomberg.
„Potentiala cadere a guvernului este cel mai mare risc pentru leu. Banca centrala ar interveni sa protejeze moneda daca ar intra sub presiuni semnificative”, considera James Lord, analist pentru pietele emergente la Morgan Stanley.
Cursul a atins un maxim record de 4,4012 lei/euro in iunie, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala scaderea pensiilor cu 15%. Guvernul a decis atunci sa ridice TVA de la 19% la 24% pentru a obtine o transa din imprumutul de la FMI.
In cadrul programului de austeritate, autoritatile au redus salariile din sectorul public cu 25% si au taiat un numar mare de beneficii sociale. Alte masuri luate de statul roman sunt cresterea taxelor percepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe castigurile de capital sau cresterea impozitelor pe proprietate.
Leul s-a apreciat joi dimineata cu 0,3% fata de euro, la 4,2660-4,2675 lei/euro in jurul orei 10:10. Moneda a castigat circa 3% din iunie, dupa ce FMI si UE au acordat transe in valoare totala de doua miliarde euro din imprumuturile catre Romania.
Caderea guvernului ar putea impinge cursul la 4,3-4,35 lei/euro in urmatoarele doua-trei saptamani, potrivit strategilor celor trei banci.
Astfel, Romania incearca sa previna deprecierea leului intr-o perioada in care majoritatea tarilor cu economii emergente sunt ingrijorate de cresterile necontrolate ale monedelor. Indicele monetar pentru pietele emergente al JPMorgan Chase a urcat cu 10% de la sfarsitul lunii mai.
Spre exemplu, Brazilia a dublat taxa pe investitiile strainilor in instrumente financiare fixed-income, iar Tailanda a renuntat la o reducere de impozit pentru strainii care obtin profituri din obligatiunile emise pe piata locala. Coreea de Sud va derula totodata un audit pe swap-urile valutare pentru a determina daca bancile respecta restrictiile pe volumele detinute.
Autoritatile romane nu vor permite leului sa coboare mult sub 4,35 lei/euro, anticipeaza Gaelle Blanchard, emerging-market strategist la Societe Generale Londra.
„Cheia pentru piata este o implementare fara hopuri a programului cu FMI”, noteaza analistul.
Totusi, Barclays Capital vede leul stabil pe termen scurt, datorita interventiilor BNR.
„Am mai vazut si alte motiuni de cenzura. Leul ar trebui sa fie stabil pe termen scurt, datorita interventiilor bancii centrale”, a afirmat Koon Chow, emerging-market strategist la Barclays Capital.
Analistul Morgan Stanley James Lord pare sa fie de acord.
„Banca centrala nu trebuie sa faca prea mult efort pentru a impinge moneda acolo unde o doresc. BNR nu are niciun interes sa permita o depreciere majora”, spune el.
Daca guvernul Boc va supravietui motiunii de cenzura, leul s-ar putea intari la 4,25 lei/euro pana la sfarsitul acestui an, respectiv 4,15 lei/euro pana la finele lui 2011, anticipeaza Blanchard, adaugand ca o apreciere exagerata a monedei ar afecta exporturile si relansarea economica.