Dupa o saptamana de negocieri dure in timpul summit-ului FMI-BM de primavara, statele membre ale Bancii Mondiale au convenit asupra majorarii de capital, suportata in mai mare masura de tarile emergente decat de cele cu economii dezvoltate.
Infuzia de capital va creste puterea de creditare a BM cu o treime, insa mai trebuie aprobata de parlamentele mai multor tari, inclusiv de Congresul Statelor Unite.
Fondurile vor acorda spatiu de manevra institutiei, care se confrunta cu cele mai dure presiuni financiare de la infiintare, in contextul crizei globale.
„Capitalul suplimentar elimina posibilitatea de a fi nevoiti sa reducem imprumuturile in a doua parte a acestui an”, a declarat presedintele BM, Robert Zoellick.
Decizia luata duminica de statele membre ale BM acorda totodata mai multa putere de vot statelor cu economii emergente, reflectand situatia din economia globala.
China va depasi astfel Germania, Franta si Marea Britanie ca influenta in conducerea Bancii, devenind al treilea cel mai puternic actionar, dupa Statele Unite si Japonia.
Banca Mondiala calculeaza „greutatea” voturilor dupa ponderea fiecarei tari in economia globala si contributiile statelor la proiectele de dezvoltare ale institutiei.
Statele cu economii in dezvoltare sau in tranzitie, care vor furniza mai mult de jumatate din majorarea de capital, vor castiga 3,13 puncte procentuale din puterea de vot, influenta lor urcand la 47,19%.
Balanta voturilor se inclina astfel catre China, India, Brazilia si alte state emergente. India, spre exemplu, a ajuns cu putin in urma Frantei si Germaniei ca putere de vot in conducerea BM.