Studiul arata impactul avut asupra populatiei de criza de pe piata creditelor, majorarea preturilor si agravarea somajului.
Peste doua treimi dintre saracii din Europa de Est si Asia Centrala traiesc in statele cu venituri medii, precum Kazahstan, Polonia, Romania, Rusia si Turcia, potrivit BM.
„Criza financiara afecteaza cresterea veniturilor si imbunatatirea standardelor de viata”, a declarat Luca Barbone, director la Banca Mondiala pentru reducerea saraciei si management economic, in Europa si Asia Centrala.
Regiunea analizata a fost cel mai grav afectata de problemele de pe piata financiara, in conditiile in care accesul facil la credite, in perioada de prosperitate, a ajutat familiile, dar le-a expus totodata la posibilele socuri.
In timpul crizelor economice precedente, oamenii se puteau baza pe o a doua slujba sau puteau merge la munca in strainatate, dar natura globala a recesiunii actuale a facut practic imposibile astfel de solutii.
Potrivit Bancii Mondiale, statele cu venituri medii au consemnat cea mai grava contractie economica si vor avea si cea mai ampla crestere a saraciei.
Testele de stres efectuate de BM au demonstrat ca majorarea dobanzilor, deprecierea valutelor si reducerea veniturilor ar putea spori numarul familiilor care nu mai pot sa isi plateasca datoriile, se arata in raport.
Spre exemplu, pana la 20% din familiile cu credite ipotecare si alte imprumuturi din Lituania, Estonia si Ungaria risca sa intre in incapacitate de plata.
Preturile alimentelor si carburantilor au scazut fata de nivelurile record atinse in 2008, dar nu au revenit la nivelul anterior anului 2007. Devalorizarea monedelor, in unele tari, a dus la o noua runda de cresteri ale preturilor, se mai arata in raport.
In cazul persoanelor sarace, 80% din venituri sunt cheltuite pentru alimente.
In tari precum Belarus, Moldova si Ucraina, pretul electricitatii ar putea fi majorat, in conditiile in care guvernele ajusteaza tarifele energiei pentru recuperarea costurilor, iar acest fapt sporeste presiunile asupra veniturilor saracilor.
Pentru a atenua astfel de presiuni, guvernele trebuie sa consolideze programele sociale, potrivit BM.