Deficitele de cont curent reprezinta cea mai mare vulnerabilitate fata de contextul international, care este in continua deteriorare, si sunt mai ingrijoratoare pentru acele tari cu niveluri inalte de indatorare in moneda straina, se arata in raportul Bancii Mondiale, citat de NewsIn.
Dezechilibrele externe s-ar putea ajusta prin cresterea mai lenta a PIB-ului, prognozata pentru tarile baltice in 2008, insa in Romania si Bulgaria sunt sanse reduse sa se produca vreo schimbare in viitorul apropiat.
Acoperirea deficitului de cont curent prin investitii straine directe s-a facut substantial in Bulgaria, Cehia, Polonia si Slovacia. In Romania, acoperirea deficitului de cont curent este din ce in ce mai dependenta de imprumuturi, spun specialistii BM.
Investitiile straine directe in Romania, ajunse la 6,55 miliarde de euro in primele 11 luni din 2007, au acoperit 43% din deficitul extern acumulat in acelasi interval. In perioada ianuarie-noiembrie 2007, investitiile straine directe au scazut cu 21% fata de aceeasi perioada a anului 2006, cand se situau la 8,3 miliarde euro, in urma preluarii de catre Erste Bank a 36,8% din actiunile BCR.
Cele mai recente programe de convergenta sugereaza ca numai Ungaria preconizeaza consolidarea a mai mult de 1 procent din PIB in 2008. Specialistii Bancii Mondiale sunt de parere ca bugetele pentru 2008 si 2009 nu contribuie suficient la reducerea inflatiei si a dezechilibrelor externe si subliniaza ca guvernele trebuie sa gestioneze mai eficient cheltuielile publice.