Potrivit documentului, citat de Reuters, reconstructia Japoniei ar putea dura pana la cinci ani.
Banca Mondiala nu a oferit o estimare proprie despre costurile dezastrului japonez, insa a citat in raport mai multe surse care spun ca reconstructia ar putea costa intre 122 si 235 miliarde de dolari, sume care reprezinta intre 2,5 si 4% din produsul intern brut (PIB) al tarii.
In comparatie, cutremurul din 1995 din Kobe a provocat daune de 100 de miliarde de dolari.
Companiile private de asigurari vor suporta doar mica parte din costurile reconstructiei, cea mai mare parte fiind suportata de guvern si de cetateni.
Banca Mondiala avertizeaza si asupra fenomenului de contagiune asupra economiilor in curs de dezvoltare din Asia de Est.
Japonia controleaza 9% din comertul extern a regiunii, iar o scadere a PIB-ului tarii intre 0,25 si 0,5% ar putea duce la o scadere a exporturilor la nivelul regiunii de pana la 1,5%.
Raportul mentioneaza si pericolul aprecierii yenului japonez asupra datoriilor tarilor din regiune.
Peste 25% din datoria tarilor in curs de dezvoltare din Asia de Est este exprimata in yeni, iar cifra ajunge pana la 60% in cazul Thailandei, iar o apreciere cu un procent a monedei japoneze creste datoria tarilor din regiune cu aproximativ 250 de milioane de dolari.
Investitorii sunt optimisti
Howard Stringer, seful Sony, spune la randul lui ca economia japoneza va fi revigorata de investitiile in reconstructia tarii.
Stringer sustine ca Japonia isi va reveni datorita prudentei financiare a populatiei. Potrivit acestuia, japonezii „economisesc mai multi bani decat oricine altcineva din lume”.
Miliardarul Warren Buffet crede, de asemenea, ca dezastrul reprezinta o oportunitate de a investi in Japonia si ca economia tarii isi va reveni.