Estimarea oficiala privind cresterea economica din 2011 este de 1,5%.
Intrebat daca pe parcursul misiunii au aparut elemente care sa duca la o revizuire a estimarii de crestere economice, Canagarajah a raspuns ca nu.
„Nu va exista o revizuire a estimarii de crestere economica”, a declarat oficialul Bancii Mondiale (BM), citat de Mediafax.
Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a inceput in 25 ianuarie a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se analizeaza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010, vizita urmand sa se incheie in data de 8 februarie.
Banca Mondiala a organizat joi o conferinta de presa in care a anuntat ca va realiza opt studii pe politici sectoriale, respectiv despre cresterea economica, „competitivitatea agriculturii”, „mediul de afaceri si industrie”, „productivitate, inovatie si competitivitatea exporturilor”, piata fortei de munca, sustenabilitatea fiscala, investitii straine directe si fondurile structurale pentru infrastructura.
Catalin Pauna, economistul-sef al biroului din Romania al BM, a mentionat ca un set de note va fi disponibil spre finele lunii aprilie.
Canagarajah a aratat ca BM incearca, impreuna cu Guvernul si parti terte independente, sa afle care sunt constrangerile pentru economie si revenirea cresterii economice.
„Daca ati avut un declin atat de mare si revenirea va fi lenta. Vrem sa intelegem care au fost factorii care au sustinut cresterea., care sunt fortele de contractie in timpul scaderii economice si care vor fi noii factori de crestere pentru revenire. Intr-un fel economia Romaniei este intr-o situatie foarte dificila pentru ca nu trebuie sa-si revina numai de criza globala, ci intra intr-o noua faza de integrarea in Uniunea Europeana”, a explicat Canagarajah.
El a subliniat ca este important sa se inteleaga care sunt factorii care vor sustine cresterea agriculturii Romaniei, in contextul in care la nivel mondial pretul mancarii va deveni extrem de important.
„O alta zona pe care vrem sa o intelegem este piata muncii. Economia are o piata a muncii care nu a fost foarte compettitva in timpul cresterii. Costul fortei de munca este ridicat, desi productivitatea este redusa. Acesta este un aspect pe care vrem sa il intelegem: care sunt constrangerile competitivitatii pietei muncii. Aste este o alta analiza pe care vrem sa o facem”, a continuat Canagarajah.
El a mai aratat ca nu exista economie care va creste fara majorarea investitiilor directe, iar BM vrea sa se asigure ca rezolva constrangerile existente in economia Romaniei pentru investitiile straine.