- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BM: Rata de crestere economica a Romaniei s-ar putea reduce

31 May, 15:38 • Redactia DailyBusiness
Rata de crestere economica actuala din Romania este improbabil sa continue, a declarat, joi, la Bucuresti, economistul sef al biroului Bancii Mondiale la Varsovia, Thomas Blatt Laursen.
BM: Rata de crestere economica a Romaniei s-ar putea reduce

Cererea interna foarte mare din Romania are drept efect „supraincalzirea” economiei, iar actualul nivel al cresterii economice este improbabil sa se mentina, a mai spus Laursen, citat de Newsin.

„Ritmul de crestere al productiei industriale in majoritatea statelor din regiune s-a accelerat in 2006, dar este posibil sa se tempereze usor in acest an”, se precizeaza intr-un raport privind impactul integrarii in UE pentru noile state membre, dat publicitatii joi de Banca Mondiala, raport coordonat de Thomas Blatt Laursen.

Cresterea economica va incetini in majoritatea statelor din regiune, cu exceptia Poloniei, Slovaciei si Bulgariei, se spune in documentul care remarca insa acelerarea cresterii economice in 2006, mai ales in Romania, Estonia, Letonia, Polonia, Slovacia si Slovenia.

Experti europeni au constatat, pe de alta parte, o stagnare a cresterii economice in Cehia, Lituania si Bulgaria si chiar o incetinire a ritmului de crestere economica in Ungaria, pe fondul slabirii dinamicii investitiilor si a programului de austeritate fiscala.

O politica fiscala mai ambitioasa

Romania, Bulgaria si Letonia au nevoie de politici fiscale mai ambitioase, pe fondul cresterii economice, a declarat Laursen, coordonatorul echipei de elaborare a raportului Bancii Mondiale.

„Tarile din regiune nu profita suficient de cresterea economica pentru a-si imbunatati situatia finantelor publice, si nu exista asteptari ca situatia sa se schimbe semnificativ in acest an”, a declarat expertul european.

„Momentul reformei in regiune a scazut in general datorita oboselii post-aderare, situatiilor politice instabile si capacitatii administrative reduse. Desi sporadic, se intreprind pasi pentru imbunatatirea mediului de afaceri, in timp ce reformele administratiei publice, justitiei si pietei muncii nu sunt sistematice si este nevoie de reinnoirea momentului (relansare – n.r.) pentru a sustine procesul unei convergente rapide reale”, a declarat oficialul Bancii Mondiale.

Romania isi va permite cu greu o relaxare fiscala in 2007, Laursen sugerand ca problema deficitului de cont curent trebuie rezolvata inainte sa escaladeze.

Economia romaneasca, imuna la criza politica

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, influenta politicului in economia Romaniei a devenit limitata, considera Thomas Blatt Laursen.

„Cred ca economia e mai putin sensibila la sistemul politic dupa aderare, intrucat politicile tarii sunt ancorate, iar politicienii pot face putine lucruri pentru ca situatia sa deraieze”, a declarat Laursen.

„Cresterea economica accentuata a venit ca urmare a mediului extern favorabil, cresterii solide la nivel international, dobanzilor mici si sentimentului pozitiv al investitorilor in privinta pietelor emergente, cum este si cea romaneasca”, a mai declarat Laursen.