Romania, cu 96 operatiuni de plata a obligatiilor fiscale pe an, se situeaza printre cele mai birocratice tari din lume, alaturi de Ucraina, Uzbekistan si Belarus, mentioneaza raportul Bancii Mondiale, „Doing Business 2008”.
Romanii platesc printre cele mai multe taxe si impozite din lume si petrec peste 200 de ore pe an la coada la administratiile fiscale.
Romania ocupa locul 175 la nivel mondial si ultimul loc din cele 17 state din Europa de Est, in topul taxelor. Campionii in materie sunt suedezii, care au de platit anual doar doua operatiuni, in timp ce la noi este nevoie de 96 de operatiuni ca sa fii cu taxele si impozitele la zi.
Numarul de operatiuni pentru plata taxelor si impozitelor este unul dintre cele trei criterii luate in considerare la capitolul Plata taxelor, din raportul „Doing Business 2008”, alaturi de timpul alocat intr-un an pentru plata taxelor si ponderea acestora in profitul anual.
Expertii BM arata ca numarul mare al platilor din timpul unui an se reflecta intr-o diminuare a numarului de companii, precum si a numarului de afaceri nou infiintate dintr-o tara.
In ce priveste timpul petrecut la coada pentru plata taxelor, Romania se inscrie intre primele cinci state est-europene, cu 202 ore anual (peste opt zile), pe prima pozitie fiind Estonia cu 81 de ore, iar pe ultimul loc Cehia cu 930 de ore. Emiratele Arabe Unite conduc clasamentul mondial, cu un numar total anual de numai 12 ore destinate platii taxelor.
Pe locul 11 in Europa de Est, la taxele pe profit
Raportul BM calculeaza, pe de alta parte, procentul din profit reprezentat de taxe. Din acest punct de vedere, Romania se afla pe un loc 11 in Europa de Est, din 17 state, cu o rata de 46,9%.
Spre deosebire de Romania, rata taxelor pe profit variaza de la 31,6%, in Muntenegru, la 55,1%, in Ungaria. Cea mai mica pondere a taxelor in profit, la nivel mondial, este in Vanuatu, de numai 8,4%.
„Doing Business 2008” a facut aceasta evaluare prin chestionarea contabililor din cele 178 de tari si inregistrarea numarului de taxe pe care trebuie sa le plateasca o companie, precum si costurile administrative impuse de acestea.
Credite accesate mai usor
Potrivit documentului BM, Romania a urcat cu un loc in 2007 in clasamentul statelor care au cel mai favorabil mediu de afaceri fata de anul precedent si ocupa pozitia a 48-a, ca urmare a reformelor din sectorul creditelor si platii taxelor. Din cele zece domenii dupa care se realizeaza clasamentul, Romania a facut reforme in doua, usurinta de a lua un credit si plata taxelor, si a regresat intr-unul – demararea unei afaceri.
In celelalte opt segmente – protejarea licentelor, angajarea personalului, inregistrarea proprietatii, protectia investitorilor, comertul exterior, aplicarea contractelor si lichidarea unei afaceri – Romania nu a inregistrat nici progrese, dar nici nu a regresat.
Romania sta cel mai bine in clasamentul BM la capitolul usurintei de a lua un credit (locul 13 in lume) si dupa criteriul facilitatii deschiderii unei afaceri (26). In schimb, se afla printre tarile codase in lume la capitolul angajarii fortei de munca (locul 145 in lume) si in domeniul platii taxelor (134).
Saltul realizat de Romania in clasamentul pentru 2007, a fost de 22 de pozitii, de pe locul 71 pe care statul il ocupa in raportul pe 2006.