Declaratia a fost facuta cu ocazia prezentarii primului raport trimestrial al Bancii Mondiale despre noii membri ai UE in care apar Romania si Bulgaria, „UE 8+2”, dat publicitatii joi la Bucuresti.
„In vreme ce inflatia pare sub control in Polonia si Republica Ceha, alte state intampina dificultati. In statele baltice si, intr-o oarecare masura, in Bulgaria si Romania, cresterile mari anticipate ale salariilor si creditelor neguvernamentale genereaza presiuni inflationiste semnificative si care pot duce la supraincalzire economica”, avertizeaza Banca Mondiala.
„Impactul asupra inflatiei va fi probabil cel mai pronuntat in Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Lituania si Romania. In acelasi timp, scaderea drastica a preturilor la petrol din ultima vreme ar putea contribui la amortizarea presiunilor inflationiste in 2007”, spune Laursen.
Salariile, o presiune in plus asupra inflatiei
Salariile din Romania vor creste peste nivelul productivitatii, in perioada urmatoare, ceea ce va determina presiuni inflationiste, in special in sectorul public, potrivit economistului Bancii Mondiale din Romania, Catalin Pauna.
Necorelarea in crestere dintre cererea si oferta pietei de munca in noile state membre ale Uniunii Europene (UE) a marit presiunile de crestere a salariilor.
„Reducerea somajului, dar si castigurile puternice de au dus la accelerarea cresterii salariilor in special in Romania, in tarile baltice si in Bulgaria”, arata raportul.
Cresterea economica a Romaniei, mai mare decat o arata statistica
Avansul economiei romanesti ar putea fi mai mare decat prevad statisticile oficiale deoarece este posibil ca acestea sa nu aiba in vedere si economia informala, a mai aratat Laursen.
Totusi, raportul BM arata ca avansul economic s-ar putea incetini in multe dintre noile state membre in anul 2007 din cauza incetinirii economiilor din zona euro, urmand ca PIB-ul sa se apropie astfel mai mult de potential.