„BM sustine reforma administratiei pentru ca este importanta si urgenta. Este important nu numai sa se economiseasca bani acum, ci si sa se creeze conditiile pentru crestere economica pe termen mediu. Este urgenta pentru ca, in contextul crizei, Romania nu-si poate permite sa continue sa risipeasca resurse prin procese ineficiente si inechitabile”, a declarat Francois Rantrua, country manager al Bancii Mondiale pentru Romania, intr-un comunicat al institutiei financiare internationale.
El a adaugat ca BM va incerca, impreuna cu Guvernul, sa gaseasca modalitati de a explica reformele cheie, deoarece „prea des se intampla ca oamenii sa nu-si dea seama cat sunt de dificile unele decizii, iar acest lucru creste rezistenta la schimbare”.
Romania a ramas in urma altor tari din Europa in privinta calitatii si eficientei financiare a serviciilor publice, se mai arata in comunicat.
BM si Guvernul, in colaborare cu Comisia Europeana (CE), deruleaza in perioada martie 2010 – martie 2011 o evaluare functionala a sectorului public din Romania, menita sa identifice masuri de eficientizare si imbunatatire a performantelor administratiei, atat din punct de vedere al nevoilor financiare pe termen scurt, cat si in privinta sustenabilitatii pe termen mediu si lung.
Romania are in derulare un acord de imprumut extern cu FMI, CE, BM si BERD in valoare de 20 miliarde euro, Banca Mondiala contribuind cu un miliard de euro.