- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BM trimite in Romania experti pentru planul privind mediul de afaceri si birocratia

11 Jan, 17:50 • Redactia DailyBusiness
Reprezentantii Guvernului si cei ai Bancii Mondiale au convenit, marti, sa inceapa aplicarea planului de actiuni elaborat in urma recomandarilor institutiei financiare si care urmareste, in principal, simplificarea mediului de afaceri si reducerea birocratiei, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.
BM trimite in Romania experti pentru planul privind mediul de afaceri si birocratia

Planul va fi derulat de un grup de lucru, ai carui membri vor avea asistenta tehnica a Bancii Mondiale, inclusiv cu experti straini. Grupul de lucru va monitoriza si viitoarele proiecte de investitii finantate de Banca Mondiala in Romania.

Decizia a fost luata in discutia avuta, la Palatul Victoria, de premierul Emil Boc cu Philippe Le Hourerou, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala. La discutii au participat si ministrii Agriculturii, Finantelor, Educatiei si Transporturilor.

„S-a incheiat un ciclu de trei ani pentru care au fost gandite mai multe proiecte finantate de Banca Mondiala, iar institutia a dorit sa afle stadiul acestor proiecte, pentru a pregati urmatorul ciclu de trei ani pentru investitii”, au declarat sursele.

Planul de actiuni elaborat de Guvern la recomandarea BM

Documentul releva ca Guvernul va infiinta o sectie pentru controlul cartelurilor care afecteaza concurenta pe piata, va suplimenta ajutoarele de stat pentru investitii care genereaza afaceri in activitati adiacente si va analiza varianta introducerii managementului privat in companiile din transport monitorizate cu FMI.

Atributiile adunarii generale a actionarilor din companiile aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor vor fi revizuite in sensul limitarii problemelor pe care acestea trebuie sa le avizeze imediat sau asupra carora au drept de veto fata de deciziile consiliilor de administratie. Va fi redus numarul de membri in consiliile de administratie din aceste companii, iar functia de director general (reprezentand conducerea executiva) va fi separata de cea de presedinte al consiliului de administratie (conducerea deliberativa), prin modificarea legislatiei.

Intr-un interval mai mic de sase luni vor fi infiintate societati de transport feroviar de calatori de scurt si lung parcurs, pentru o flexilitate comerciala mai mare, iar bugetarea multianuala in baza indicatorilor tehnico-economici va fi extinsa la toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor.

Consiliul Concurentei se va implica in procedurile de achizitie/licitatie, pentru respectarea regulilor de concurenta, iar in sase luni va fi infiintata o „unitate de advocacy” (asistenta-n.r.) care sa emita cel putin 20 de recomandari pentru descurajarea practicilor anticoncurentiale pana in anul 2012.

Va fi insa infiintata si o „unitate dedicata pentru carteluri”, care sa initieze cel putin 20 de inspectii inopinate anual pentru a verifica posibile probleme de concurenta pe piata.

Inspectorii din cadrul Consiliului Concurentei vor fi remunerati la nivelul magistratilor sau al angajatilor din Banca Nationala a Romaniei, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, institutii care nu intra sub incidenta Legii salarizarii unitare din sectorul public, astfel incat rata fluctuatiei de personal sa scada sub 5%. In acelasi timp, o suma reprezentand 10% din amenzile si taxele aplicate de Consiliul Concurentei ar urma sa nu mai fie varsata la bugetul de stat, ci folosita ca fond de premiere pentru inspectori.

Documentul mai releva ca Guvernul va introduce clauze de confidentialitate si de neconcurenta pentru inspectorii Consiliului Concurentei si va stabili prin legislatie o perioada denumita de „carantina”, in care personalul, managerii sau membrii plenului sa nu poata parasi institutia pentru a ocupa in sectorul privat pozitii direct legate de activitatile in care sunt implicati.

In institutiile publice vor fi desemnate persoane a caror responsabilitate va fi sa adune informatii si date privind problemele care ar putea afecta concurenta.

Pentru limitarea deficitului bugetar, Guvernul va mentine dreptul Ministerului Finantelor de a ajusta unilateral solicitarile bugetare ale ministerelor, in cazul in care acestea depasesc plafoanele bugetare aprobate, iar functia ministerului de monitorizare a companiilor de stat va fi intarita.

„Mandatul si capacitatea Ministerului Finantelor vor fi extinse in vederea includerii managementului performantei operatorilor economici cu capital integral sau majoritar de stat”, se arata in document.

Planul de actiune al Guvernului mai releva ca nivelul total al masurilor de ajutor de stat, exprimat ca procent din PIB, va fi redus progresiv, dar procentul ajutorului de stat acordat pentru obiective orizontale (investitii care sa genereze afaceri in activitati adiacente -n.r.) va creste, intr-un interval maxim de 18 luni, de la 77%, in 2008, la aproape 90%, in 2013, din totalul ajutoarelor acordate.

Un alt obiectiv al Guvernului, la recomandarea Bancii Mondiale, este reducerea cu 50% a numarului de ordonante de urgenta, dar gradul de prioritate este indicat ca unul „mediu”, iar termenul maxim pana la care sa fie limitat numarul acestor acte normative a fost stabilit la 18 luni.

Alte intentii enuntate sunt reducerea numarului de proiecte inscrise pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de guvern (tot intr-un interval maxim de 18 luni) si modificarea legislatiei in sensul delegarii de competente de la nivelul Guvernului catre ministere in ceea ce priveste actele administrative si/sau tehnice (6 luni).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa