Rata de solvabilitate reprezinta capitalurile proprii ale bancilor raportate la activele ponderate la risc.
In cazul unei banci cu capital strain, banca centrala a dispus masuri ca nivelul indicatorului de solvabilitate, raportat lunar, sa nu scada sub 10%. Acest lucru a fost recomandat si in cazul a doua banci cu capital majoritar autohton, conform Bancii Nationale a Romaniei (BNR), relateaza Mediafax.
In acordul cu Fondul Monetar International, BNR s-a angajat sa ceara bancilor, incepand cu luna septembrie, mentinerea unei rate de solvabilitate peste 10%, fata de limita minima de 8% obligatorie in prezent, nevoile suplimentare de fonduri proprii fiind calculate pe baza unor teste de stres aplicate pe datele financiare de la sfarsitul anului trecut.
Potrivit rezultatelor testelor de stres, bancile comerciale ar fi avut nevoie de suplimentari de capital in valoare cumulata de un miliard de euro, dar o parte din aceste majorari au fost deja efectuate de la inceputul anului, astfel ca nevoia de capital este in continua scadere.
„In virtutea responsabilitatilor pe linia supravegherii prudentiale, BNR monitorizeaza evolutia indicatorilor financiari si prudentiali raportati de institutiile de credit. In contextul efectelor negative asupra mediului economic si financiar intern, generate de criza internationala, banca centrala a solicitat transmiterea lunara a raportarii privind adecvarea capitalului in cazul institutiilor de credit care au inregistrat pierderi si un nivel al indicatorului de solvabilitate sub media pe sistem”, se arata intr-un raport al BNR.
La finele lunii martie, rata solvabilitatii pe sistemul bancar se plasa la 12,03%, usor sub nivelul inregistrat in decembrie 2008, de 12,34%.
De asemenea, ratele anualizate ale rentabilitatii capitalurilor si activelor au devenit negative in primul trimestru, la -2,88%, respectiv -0,25%, in conditiile unei pierderi financiare la nivelul sistemului, in premiera pentru un trimestru.
Pierderea bancilor din primul trimestru s-a ridicat la aproximativ 50 milioane de euro, a spus Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.