Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a devenit membru al Consiliului General al BCE, potrivit unui comunicat al BCE.
Astfel, de la 1 ianuarie, data la care Romania si Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene, bancile centrale nationale ale celor doua noi state membre sunt integrate in Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC), iar guvernatorii acestora devin membri ai Consiliului General al BCE.
Consiliul general al BCE are insa o putere de decizie limitata, principalele hotarari privind politica monetara fiind luate de comitetul executiv al BCE, format din sase membri, si de consiliul guvernatorilor, format din membrii comitetului executiv si din guvernatorii bancilor centrale din tarile membre ale zonei euro, potrivit statutului BCE.
BNR estimeaza ca Romania va trece la moneda euro pana in 2014, adoptarea monedei europene fiind conditionata de indeplinirea criteriilor de convergenta stabilite prin tratatul de la Maastricht. Acestea prevad ca deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din PIB, datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB, iar inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% inflatia medie a celor trei tari din UE cu inflatia cea mai mica.
Spre deosebire de Danemarca si Marea Britanie, cele doua noi state membre nu au dreptul de a recurge la „clauza de exceptare” de la adoptarea monedei unice. Cu alte cuvinte, Romania si Bulgaria nu mai au posibilitatea de a renunta la adoptarea monedei europene, in cazul in care acest lucru li se va cere de catre autoritatile UE.