Luni, banca centrala a injectat in piata bancara, prin intermediul unei operatiuni repo, 11,2 miliarde de lei, cu scadenta la 2 zile, iar miercuri a avut loc a doua tranzactie, de 11 miliarde de lei, cu scadenta de asemenea la 2 zile. Tot miercuri, BNR a organizat o alta licitatie, care a urcat totalul banilor imprumutati bancilor la 15 miliarde lei. Volumele au fost mari in raport cu injectiile zilnice cu care ne obisnuise Banca Nationala a Romaniei (BNR), dar dealerii considera ca operatiunile sunt absolut firesti.
Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania, precum si un delaer de pe piata bancara au declarat ca miscarea BNR este cat se poate de naturala, in conditiile in care bancile au nevoie de lichiditate pentru a mentine soldul zilnic in rezervele minime obligatorii in lei pe care trebuie sa le pastreze la banca centrala.
Una din cauzele care a crescut nevoia de lichiditate de pe piata bancara in ultimul timp a fost aceea ca firmele au facut mai multe plati de impozite catre stat in ultimele zile, raportat la alte perioade din an, miscare ce a condus la scaderea lichiditatii bancare, a completat Muscalu.
O alta cauza care a condus recent la scaderea lichiditatii bancare a fost suportul oferit de banca centrala leului.
„Aprecierea masiva a leului din luna septembrie s-a realizat prin interventia puternica a bancii centrale pe piata, pentru achizitionarea de lei si vanzare de valuta, ceea ce a condus din nou la scaderea lichiditatii pe piata monetara”, a mai spus economistul ING Bank.
Dealerul chestionat de DailyBusiness.ro a remarcat ca banca centrala a vandut in piata in ultimele zile circa 1 miliard de euro, ceea ce a insemnat patru miliarde de lei au fost retrasi din piatra, bani oferiti in schimbul ofertei BNR.
Pe de alta parte, deprecierea leului de la inceputul lui octombrie a determinat multi investitori sa mizeze pe o scadere mai accentuata a monedei, deschizandu-si pozitii short. „Aceste pozitii short a trebuit alimentate in timp cu lei, ceea ce a condus din nou la cresterea cererii de moneda nationala”, a mai spus Muscalu.
In plus, au remarcat ambii reprezentanti ai pietei bancare, miscarea BNR a fost cat se poate de fireasca, in conditiile in care lipsa de lichiditate a condus in ultimele zile la cresterea dobanzilor overnight mult peste nivelul dobanzii cheie.
„In ultimele zile dobanzile overnight urcasera mult peste nivelul dobanzii cheie, asa incat era firesc ca BNR sa suplineasca nevoia de lichiditate a pietei, pentru a diminua ratele de dobanda si a le aduce in jurul dobanzii de politica monetara, care trebuie sa fie un reper pentru piata bancara”, sustine dealerul chestionat de DailyBusiness.ro.