Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pe o zi) in lei au crescut in prima parte a zilei pana la 13-18% pe an. Abia dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sporit lichiditatea pietei monetare cu 2,65 miliarde lei, dobanzile overnight au scazut la 8-12% pe an.
„E posibil ca dobanzile sa se mentina peste 10% pentru ca exista, in continuare, cerere de lei”, declarat pentru NewsIn, Liviu Arnautu, dealerul sef al Emporiki Bank Romania. „Cred ca sunt unele banci romanesti care vand euro sa faca rost de lei pentru platile la buget pe care le-au avut. In plus, cred ca declaratia surprinzatoare a guvernatorului BNR de saptamana trecuta pare sa determine investitorii straini sa isi deschida pozitii pe lei pe termen scurt”, a mai spus Arnautu.
Bancile cumparau un euro cu 3,1730 lei si il vindeau cu 3,1760 lei in deschiderea sedintei valutare de miercuri, putin peste nivelul de marti seara, iar dupa primele ore de tranzactionare leul s-a apreciat pana la 3,1630 lei/euro. La acest nivel, BNR a intervenit pe piata monetara cu o tranzactie de tip repo la doua saptamani prin care a injectat 2,56 miliarde lei in piata interbancara.
O tranzactie de tip repo presupune ca BNR cumpara de la banci titluri de stat cu angajamentul acestora de a rascumpara respectivele active la o suma stabilita la data tranzactionarii.
Drept urmare, oferta de lei a crescut, iar moneda nationala s-a depreciat pana la 3,1720-3,1730 lei/euro. Totusi, ordinele de vanzare de valuta au continuat, iar leul a recuperat din terenul pierdut pana la 3,1700 lei/euro.
BNR a facut in luna mai patru tranzactii de tip repo la o saptamina, in valoare totala de 7,93 miliarde lei, ca urmare a cererii mari de lei din piata din acea perioada.
Banca centrala nu a mai tinut licitatia de luni pentru depozite la o luna, pentru ca dobanda oferita de 7% pe an era mult sub dobanzile din piata interbancara. Lichiditatea ramasa, astfel, in piata si cele 2 miliarde lei ce vor reveni joi in piata bancara sub forma unui depozit atras in urma cu o luna de BNR nu par sa reuseasca sa acopere nevoia de lei, a aratat Liviu Arnautu.
Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,1699 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,37%) fata de euro, de la 3,1816 lei/euro, cat era marti.
Acest nivel nu a mai fost atins din 18 iunie 2002, cand banca centrala a anuntat un curs de 31.687 lei vechi (echivalentul a 3,1687 lei noi) pentru un euro.
Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 11,55% pe an fata de 9,56% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 15,81% pe an, de la 13,28% pe an, cat era marti.