BNR si-a motivat decizia prin presiunile exercitate asupra inflatiei de cererea in crestere generata de cresterea salariilor si prin perspectiva majorarii cheltuielilor bugetare.
„Analiza celor mai recente date statistice releva in continuare o dinamica inalta a cererii interne ca urmare a expansiunii investitiilor, dar si a mentinerii consumului la un nivel nesustenabil, pe fondul cresterii nesustenabile a creditului neguvernamental, in special a celui in valuta”, se mentioneaza in comunicatul BNR.
Cererea, alimentatata in special de sporul veniturilor si de dinamica creditului neguvernamental, a fost mai alerta decat performantele ofertei agregate, mentioneaza BNR.
Comunicatul bancii centrale mai mentioneaza ca perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente.
Banca centrala atrage atentia ca, pentru ca inflatia sa reintre in intervalul de variatie al tintei stabilite de BNR, este nevoie de un mix de politici economice, adica a celor monetare, fiscale si de venituri.
Totodata, BNR a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Pentru lei, rezervele minime sunt de 20%, iar pentru valuta, de 40%.