Astfel, BNR va actiona pentru „limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute”.
„Riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala si a celor privind evolutia mediului economic extern, reclama mentinerea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare”, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei.
In acest context, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.
Deciziile vizeaza pe termen mai indelungat asigurarea continuarii procesului de dezinflatie in concordanta cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti, cu precadere reluarea imprumuturilor catre sectorul privat, precum si evitarea volatilitatii excesive a cursului de schimb.
Totodata, banca centrala a precizat ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Acestea creeaza premise favorabile pentru reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice.
Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca respectarea obiectivelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este principala ancora pentru reluarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.
Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobanda de la 8% pana la minimul istoric de 6,25%.
Rata anuala a inflatiei a fost de 4,42 la suta in luna mai fata de 4,28 la suta in luna aprilie in conditiile deprecierii monedei nationale pe fondul deteriorarii perceptiei de risc asociat economiilor din regiune si, in plan intern, al manifestarii unor riscuri privind politica fiscala si de venituri.
BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta estimare data publicitatii arata ca rata anuala se va situa la 3,7%.