„Pentru finele acestui an calculele indica o inflatie de 7,8% spre 8%, poate undeva chiar peste 8% in acest an, urmand sa coboare ulterior. Spre sfarsitul anului 2011, tot ca urmare a efectului de baza, deci dispar cele trei procente care se adauga in urma majorarii TVA, inflatia va intra in intervalul de variație, in jur de 3%, si va ramane in apropierea acestui nivel”, a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa de prezentare a Raportului asupra inflatiei, citat de Mediafax.
El a mentionat ca acesta este un scenariu bazat pe parametrii actuali si in care efectele de runda a doua sunt modeste.
In raportul detaliat al Consiliului de Administratie al BNR de miercuri era indicata o inflatie de 7,8% pentru finele acestui an si reincadrarea traiectoriei preturilor de consum pe o curba descendenta, ajungand in apropierea tintei de 3% la sfarsitul anului 2011.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.
Totodata, banca centrala a revenit la exprimarea potrivit careia gestioneaza „adecvat” lichiditatea din sistemul bancar. In sedinta de la finele lunii iunie, dupa anuntul Guvernului privind cresterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara si a intarit mesajul privind lichiditatea din sistemul bancar, aratand ca urmareste o gestionare „ferma” a acesteia.
Anunturile privind cresterea salariilor din sectorul bugetar in 2011 sunt premature
Anunturile privind cresterea salariilor din sectorul bugetar in 2011 sunt premature, pentru ca mai intai trebuie realizate angajamentele privind ajustarea numarului de angajati din sectorul public, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
„Cu cat ajustarea din punct de vedere al numarului de bugetari va fi mai severa, cu atat campul de actiune va fi mai mare. Mai intai trebuie sa se faca lucrurile si apoi discutam”, a spus seful bancii centrale.
Premierul Emil Boc a a firmat miercuri ca salariile bugetarilor vor creste anul viitor in medie cu 10% raportat la nivelul diminuat din iulie, dar cu conditia eliminarii celui de-al 13-lea salariu, iar o posibila majorare suplimentara poate fi decisa la finalul restructurarii sectorului public, in functie de rezultatul acestui proces.