Reducerea dobanzii cheie este de asteptat sa se transfere la nivelul dobanzilor bancare, ceea ce ar asigura companiilor si populatiei accesul la credite mai ieftine si ar permite relansarea mai rapida a economiei locale.
„Prognoza actualizata releva perspectiva continuarii dezinflatiei, dar si o relativa accentuare a riscurilor de provenienta interna asociate realizarii obiectivelor politicilor fiscala si a veniturilor in sectorul public, precum si a incertitudinilor privind evolutia mediului economic extern in conditiile recentelor tensiuni induse de criza finantelor publice din Grecia. Acesti factori ar putea complica perspectivele redresarii economiei romanesti”, se arata in comunicatul BNR care explica decizia de scadere a dobanzii cheie.
In acest context, Consiliul de Administratie al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% de la 6,5% pe an. Ca urmare a acestei decizii, incepand cu data de 5 mai 2010, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 2,25% pe an de la 2,5%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 10,25% pe an fata de 10,5%.
In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 15,5%, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2010.
„In plan monetar este de consemnat continuarea trendului descendent al ratelor medii ale dobanzilor pe diferite segmente ale pietei financiare interne, ca efect al reducerilor succesive ale ratei dobanzii de politica monetara si al imbunatatirii lichiditatii din sistemul bancar, procesul de ajustare a ratelor dobanzilor practicate de institutiile de credit fata de clientii non-bancari continuand”, se mai arata in comunicatul BNR.
CA al BNR a hotarat, de asemenea, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. Astfel, ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, se mentin la 15%, iar cele in valuta, la 25%.
Consiliul reafirma ca respectarea in continuare a obiectivelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este de natura sa faciliteze consecventa mix-ului de politici macroeconomice, esentiala pentru asigurarea unui proces de dezinflatie sustenabil, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.
BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.