De obicei, banca centrala organiza lunea licitatii pentru depozite la o luna cu dobanda fixa egala cu cea de politica monetara, dar pe 9 iulie a organizat o licitatie pentru depozite cu scadenta la doua saptamani, iar sumele au fost atrase la dobanzi variabile.
„BNR a atras banii de la banci pe numai doua saptamani pentru ca probabil a vrut sa corecteze miscarile ample ale dobanzilor care au aparut in ultima vreme la finalul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii si in preajma scadentei platii impozitelor catre Ministerul Finantelor”, a spus Birle.
Cea mai mare dobanda ceruta de bancile comerciale la licitatia de luni a fost de 7,40% pe an, dar banca centrala a acceptat o dobanda maxima de 6,75%, in conditiile in care dobanda medie a fost de 6,66%, iar cea minima de 6,49% pe an.
Banca centrala a anulat licitatiile din ultimele doua saptamani pentru depozite la o luna.
Luni au iesit din piata interbancara si cei 143,36 milioane lei (46 milioane euro) atrasi de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) la licitatia de joi, 5 iulie, pentru titluri de stat de tip benchmark.
Miercuri, 11 iulie, va reveni in piata un depozit de 1,334 miliarde lei (427 mil. euro) atras in urma cu o luna de BNR, dar vor iesi 2,563 miliarde lei (821 mil. euro), ca urmare a operatiunii de tip repo organizata de BNR acum doua saptamani. Tot miercuri va organiza si Ministerul Economiei si Finantelor o licitatie pentru titluri de stat cu discont pe sase luni, iar valoarea anuntata a acestora este de 500 milioane lei, iar decontarea banilor va avea loc vineri, 13 iulie.
Vineri vor reveni in piata 2 miliarde lei (641 mil. euro) atrase in urma cu trei luni de banca centrala in certificate de trezorerie.
Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,1231 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 19 lei vechi (0,06%) fata de euro, de la 3,1212 lei/euro, cat era vineri.