- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR agreeaza creditele scumpe, agentii imobiliari acuza efectul asupra preturilor

20 Sep, 00:02 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala Romana (BNR) prefera prudenta in acordarea imprumuturilor ipotecare, pentru a se evita supraindatorarea populatiei, in timp ce agentii imobiliari acuza costurile mari ale creditelor, pe motiv ca genereaza cresteri de preturi.
BNR agreeaza creditele scumpe, agentii imobiliari acuza efectul asupra preturilor

„Comisia Europeana are doua obiective importante, transmise statelor membre, respectiv stabilitatea financiara si evitarea supraindatorarii populatiei, care pot reprezenta o bomba sociala. Este groaznic cand da faliment populatia si nu-si mai poate plati creditele la banci, iar institutiile de credit incep sa execute datornicii”, a declarat, miercuri, in cadrul unui seminar pe teme imobiliare, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu a subliniat ca institutiile bancare din Romania acorda imprumuturi la costuri mult mai mari fata de alte state, insa a considerat acest fapt ca fiind reactie normala, pe care bancile trebuie sa o adopte pe o piata imobiliara cu dezechilibru intre cerere si oferta si un deficit mare de cont curent.

BNR: Dezechilibrul cerere-oferta ascunde inflatie

„Cererea de consum din Romania este foarte mare fata de oferta interna. Si pe piata imobiliara este la fel, pe noi insa ne intereseaza piata globala. Dezechilibrul dintre cerere si oferta are ca efect un deficit foarte mare de cont curent, periculos, care ascunde si ceva inflatie. Aceasta este marea problema”, a explicat Vasilescu.

„Daca pana acum nu s-au simtit pe piata romaneasca efectele crizei creditelor ipotecare din SUA si din Europa de Vest, este pentru ca banca centrala a Romaniei si bancile comerciale au fost prudente in acordarea creditelor si nu si-au asumat riscuri prea mari”, a continuat acesta.

O solutie pentru acoperirea cererii de credite ipotecare ar putea fi reprezentata de IFN-uri (institutii financiare nebancare), problema acestora ar fi insa documentatiile incomplete pe care le inainteaza la BNR.

„Din pacate, lucrurile se misca destul de greu, pentru ca desi stiu regulile impuse de BNR, documentatiile depuse sunt incomplete, iar banca centrala le-a respins dosarele. Parerea mea este ca sunt prea multe IFN-uri, dar avem un sistem puternic de astfel de institutii care ii asteapta cu bani pe solicitantii de credite”, a explicat Vasilescu.

UNIM: Dezvoltatorii asteapta solutii ieftine de finantare

Pe de alta parte, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), prezent in cadrul aceluiasi seminar, e de parere ca prudenta manifestata de unitatile bancare in acordarea creditelor ar putea afecta atat dezvoltatorii, cat si consumatorii finali.

Zamfir a afirmat ca preturile practicate la ora actuala pe piata imobiliarelor sunt determinate atat de cerere si oferta, cat si de costul finantarii.

„Cererea foarte mare pe piata imobiliara comparativ cu oferta a fost factorul decisiv de crestere a preturilor. Trebuie sa gasim parghii pentru a oferi solutii de finantare mai ieftine pentru dezvoltatori, dar si pentru consumatorii finali”, a declarat presedintele UNIM.

Urmărește Daily Business pe Google News