Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca „ramane preocupata” de o posibila instabilitate excesiva a cursului leului, „daca va aparea”, a afirmat Popa referitor la motivele aprecierii monedei.
Leul a inregistrat de la inceputul acestui an, pana marti inclusiv, cea mai buna performanta fata de euro si dolar in randul a 170 de valute analizate de Bloomberg.
Astfel, leul a inregistrat in acest an o apreciere de 4% fata de euro si de 9,8% fata de dolar.
Cursul de schimb a inchis sedinta de miercuri la 4,1155-4,1175 lei/euro, cu 1,15-1,3 bani sub cotatiile de la finalul sesiunii anterioare, aprecierea leului fiind sustinuta in partea a doua a zilei de ordinele de cumparare de lei plasate de jucatorii straini.
Totodata, leul a continuat miercuri sa se aprecieze si in raport cu dolarul, paritatea calculata de BNR, de 2,9049 lei/dolar, reprezentand nivelul minim de dupa 20 ianuarie 2010. Atunci cursul de referinta era de 2,9043 lei/dolar. Rata de miercuri este cu 0,44 bani sub cotatia din sedinta anterioara, de 2,9093 lei/dolar.
„Aprecierea mai mare fata de dolar ar trebui sa functioneze ca o ancora pentru asteptarile legate de inflatie, rezultate din cresterea preturilor mondiale ale petrolului si carburantilor”, a spus Popa.
Comentariile lui Popa arata ca „evolutia monedei este buna pentru asteptarile legate de inflatie, ceea ce deschide perspectiva continuarii tendintei”, a declarat Peter Attard Montalto, analist la compania financiara Nomura din Londra.
„Pe ansamblu, cred ca exista riscul ca pietele sa impinga cotatiile prea departe si prea repede, avand in vedere ca observam un anumit interes speculativ”, a spus Montalto.
Leul s-ar putea aprecia la 4,05 unitati pentru un euro, in conditiile in care BNR „se simte mai confortabil in privinta aprecierii monedei, avand in vedere riscurile inflationiste in crestere”, potrivit analistilor Societe Generale din Londra.
Inflatia anuala s-a accelerat la 7,6% in februarie, de la 7% in luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Cresterea recenta a preturilor „ar trebui privita in raport cu o anumita inasprire a conditiilor monetare, in afara de nivelul dobanzii de politica monetara si cel al rezervelor minime obligatorii. Evolutia ratei de schimb si modificarea dobanzilor interbancare joaca si ele un rol”, a aratat Popa.
In februarie, BNR a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 6,25%, pentru a sasea sedinta consecutiv.
Urmatoarea sedinta va avea loc pe 31 martie.