- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR ar putea alinia \”flota\” bancilor comerciale la comanda sa in maxim 12 luni

14 Aug, 00:01 • gecad.net
Bancile au inceput sa apeleze din nou la imprumuturi de la BNR, ceea ce da semnalul ca se apropie momentul in care banca centrala poate deveni principalul creditor al sistemului bancar. Aceasta situatie, normala pe pietele mature, s-ar putea materializa in maximum 12 luni, spun analistii, iar efectul principal va fi transmiterea mai rapida a intentiilor BNR in piata pentru scopuri ca limitarea creditarii sau a inflatiei.
BNR ar putea alinia \flota\ bancilor comerciale la comanda sa in maxim 12 luni

Dobanzile de pe piata interbancara au descris in ultimele luni un trend ascendent, chiar daca au avut si reveniri destul de puternice, ceea ce tradeaza faptul ca bancile se confrunta cu o penurie de lichiditate.

Marti, banca centrala a organizat prima licitatie de tip repo din ultimele 12 luni, prin care a injectat lichiditate in piata bancara, ceea ce semnifica o reorientare a interesului bancilor comerciale pentru imprumuturile de la BNR.

Daca pana de curand dobanzile de pe piata interbancara se situau inca sub nivelul la care BNR imprumuta bancile, repectiv 14,25% pe an, in ultimele zile dobanzile interbancare au depasit acest nivel, ajungand chiar pana la 16% pe an, ceea ce poate pune bancile in situatia de a fi mai avantajos sa se imprumute de la BNR decat de pe piata interbancara.

Analistul financiar Radu Craciun, director financiar in cardul Interamerican, crede ca situatia la care am asistat zilele trecute nu descrie inca un trend. „Cu toate acestea, niveluri de dobanzi ca in aceste zile nu s-au mai vazut pe piata locala de mult timp”, admite el.

Ce implica pozitia de creditor net a bancii centrale fata de sistem? „Ar insemna ca dobanda dupa care se orienteaza cele ale bancilor comerciale nu ar mai fi cea la care BNR atrage depozite de la banci ci aceea la care banca centrala imprumuta bancile. Ajungand in acest punct, miscarile de politica monetara ale BNR, deciziile in privinta dobanzii cheie sau alte masuri si-ar face resimtit efectul mult mai repede pe piata”, a mentionat Radu Craciun.

In conditiile in care BNR ar devenit principalul creditor al bancilor, acestea ar apela pentru a se finanta la facilitatea de credit a bancii centrale. Pentru a iesi in castig, ele ar fi obligate sa isi orienteze dobanzile la credite peste cele percepute de banca centrala. Orice modificare a dobanzii la facilitatea de credit de carte BNR s-ar face resimtita rapid si la nivelul dobanzilor la credite.

In aceste conditii, BNR ar functiona ca un lender of last resort, adica institutie capabila sa acorde imprumuturi atunci cand bancile nu mai au aceasta posibilitate.

Va intra insa piata locala in acest stadiu si daca da, cat de aproape suntem de acest nivel? La nivelul analistilor financiari, parerile sunt impartite.

In opinia lui Radu Craciun, „in maxim 12 luni am putea asista la situatia in care banca centrala va deveni creditor net pentru sistem, acesta fiind de altfel scopul declarat al Bancii Nationale (BNR) de mai mult timp. Romania ar ajunge astfel la situatia in care se afla toate tarile dezvoltate”, a declarat Craciun.

Dan Bucsa, seful diviziei de cercetare pentru piete globale al Bancpost Romania, sustine la randul sau ca este inevitabil ca banca centrala sa devina creditor net fata de sistem. „Este ceea ce se intampla pe majoritatea pietelor dezvoltate si este ceva benefic, desi au parut multe voci care pareau speriate de aceasta perspectiva”, a mentionat acesta. Cu toate acestea, pe piata romaneasca nu se poate spune ca s-a ajuns in stadiul la nivelul tuturor bancilor locale exista o criza de lichiditate.

Laurian Lungu, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata, sustine ca, desi, in mod normal, pozitia de creditor net, adica „lender of last resort”, este benefica pietei deoarece implica eficientizarea transmiterii masurilor de politica monetara la nivelul pietei bancare, acest moment este inca indepartat si nu se stie daca Romania va ajunge vreodata in acest stadiu.

La nivelul european, Polonia, Cehia si intreg spatiul euro se afla in aceasta situatie, iar ceea ce se observa este ca transmisia deciziilor de politica monetara in sistem se face mult mai eficient, a completat Lungu.

O serie de factori ar putea indeparta insa momentul in care piata bancare ar ajunge in situatia de a se imprumuta in principal de de la BNR.

Pe de o parte, calmarea pietelor financiare, care in opinia unor analisti s-ar putea produce in circa un an, va insemna scaderea costurilor la creditare si va oferi bancilor surse de lichiditate la costuri mici, iar resursele de finantare disponibile se vor multiplica.

Pe de alta parte, Dan Bucsa crede ca materializarea acestui nou stadiu, desi ar fi pe placul BNR, este posibil sa fie intarziata tocmai de asteptatele urmari ale noului proiect de limitare a riscului creditarii: „Daca bancile dau mai putine credite atunci este posibil ca ele sa nu mai ajunga in situatii din acestea in care sa fie lipsite de lichiditate. In plus, dobanzile in crestere la depozite au devenit destul de eficiente asa incat bancile s-ar putea descurca si cu lichiditatea atrasa de pe piata”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...