„Probabil ca vom ajunge sa facem si cate doua licitatii pe zi, avand in vedere ca in ultima vreme am sterilizat aproape zilnic si tot nu prididim sa scoatem lichiditatea in exces din piata”, a declarat Mugur Isarescu, seful bancii centrale, citat de NewsIn.
Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca este o diferenta intre operatiunile de sterilizare, care pot fi facute doar de catre banca centrala, si felul in care a intervenit Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), care se imprumuta, nu dreneaza excesul de lichiditate.
„MEF, cand ia bani din piata, se imprumuta, nu sterilizeaza, nu scoate bani din piata. Acestea sunt doua procese total diferite, care nu au nimic in comun”, a spus Isarescu.
Seful BNR a explicat ca, pe de alta parte, operatiunile de sterilizare au o anumita logica si tehnicitate, duc la o situatie de echilibru pe piata financiara, putand, de asemenea, sa stabilizeze cursul. Cu toate acestea, operatiunile de drenare a lichiditatii nu trebuie legate nici de curs, nici de interventiile directe din piata valutara, pe care banca centrala nu le anunta si nu le comenteaza.
BNR a sterilizat intens excesul de lichiditate din piata interbancara incepand din 7 ianuarie, cand boardul institutiei a decis sa majoreze dobanda cheie cu jumatate de punct pana la 8%. Actiunile bancii centrale s-au intensificat de la acea data, institutia organizand zilnic licitatii pentru atragerea de lei in depozite cu scadente diferite, remunerate cu dobanda de 8% pe an.
MEF a intervenit, de asemenea, in piata, cu licitatii surpriza, la care a atras imprumuturi cu o dobanda maxima anuala tot de 8%.
Interventiile MEF si BNR nu au reusit, totusi, sa limiteze deprecierea abrupta a leului fata de moneda europeana.