„Dobanzile au atins deja valori de doua cifre, ceea ce indica o carenta de lichiditate pe piata, asa ca este de asteptat ca BNR sa recurga la o infuzie de lei pe piata”, estimeaza Anghel.
Pentru a efectua operatiuni de tip repo (BNR cumpara de la banci titluri de stat cu angajamentul acestora de a rascumpara respectivele active la o suma stabilita la data tranzactionarii) este nevoie insa ca bancile sa aiba tilturi de stat pe care sa le tranzactioneze, a mai spus analistul financiar.
In opinia lui Anghel, prin reducerea dobanzii de politica monetara, BNR a tintit inflatia si nu aprecierea cursului. „Daca se atinge si deprecierea leului este un lucru benefic pentru realizarea obiectivelor de politica monetara. Inflatia trebuie sa ajunga la un nivel de stabilitate, fara a fi influentata de evolutia cursului leu-euro, deoarece acum exista o oarecare dependenta intre cele doua”, considera Lucian Anghel.
In momentul de fata este greu de anticipat o valoare a cursului leu/euro pentru intervalul apropiat. Anghel estimeaza ca leul va continua pe termen mediu trendul de apreciere, anticipand totodata ca vor exista si corectii de curs.
Alaturi de dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii, injectia si retragerea de lichiditate de pe piata sunt parghiile prin care BNR poate regla volumul masei monetare. Injectiile de lichiditate operate de banca centrala in cursul lunii mai au avut uneori drept urmare usoara depreciere a leului.