Efectul scontat al majorarii ratei dobanzii de politica monetara ar fi reducerea masei monetare de pe piata, deci diminuarea inflatiei.
Desi o crestere a ratei dobanzii de referinta ar fi complet justificata si acum, avand in vedere modul in care e evoluat inflatia in ultimele luni, BNR nu va modifica miercuri rata dobanzii de politica monetara, a estimat pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, economist sef al ING Bank Romania.
„O majorare acum a ratei dobanzii de politica monetara ar presupune un cost mare de credibilitate pentru banca centrala, care pana acum a operat scaderi treptate, si ar restimula o apreciere a leului, aflat acum la un nivel convenabil pentru BNR”, a mai spus Dascalu.
Analistul financiar considera, pe de alta parte, ca efectele majorarii ratei s-ar propaga destul de greu in piata astfel incat masura sa poata influenta semnificativ inflatia.
„Cred ca BNR va opera o majorare a ratei dobanzii de politica monetara in februarie, cu 0,5 puncte procentuale. Este perioada in care BNR incepe un nou exercitiu de tintire a inflatiei, pentru 2008”, a mai spus Dascalu.
„Asa s-a intamplat anterior. In sedinta din februarie 2007 BNR a redus masiv rata dobanzii de politica monetara, cu 0,75 puncte procentuale (de la 8,75% la 8% – n.r.). In 2006, dobanda a fost majorata, tot in sedinta din februarie, cu un punct procentual (de la 7,5% la 8,5%)”.
La randul sau, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, crede ca BNR nu va modifica miercuri rata dobanzii de politica monetara.
Reprezentantul GEA se asteapta insa ca BNR sa ia aceasta decizie cat mai curand. Daca inflatia va cunoaste o evolutie ingrijoratoare in septembrie, este foarte posibil ca BNR sa decida in sedinta din octombrie majorarea dobanzii. „Nu va fi vorba de o majorare foarte ampla, ci de o crestere de maxim 0,5 puncte procentuale”, a opinat Liviu Voinea.
Rata dobanzii de politica monetara reprezinta plafonul ratelor dobanzilor la care Banca Nationala a Romaniei atrage bani de la banci, in depozite la termen pe termen de doua saptamani.