- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR avertizează românii! Banii falsificați se înmulțesc cu viteza vântului în această perioadă

29 Aug, 13:36 • Bugiu ⁠Ana Maria
BNR, avertisment pentru toți românii. Crește numărul banilor falsificați.
BNR avertizează românii! Banii falsificați se înmulțesc cu viteza vântului în această perioadă

Membrul Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), Cristian Popa, a postat pe contul oficial de LinkedIn faptul că leul românesc este una dintre cele mai sigure bancnote din lume, înregistrând un număr foarte mic de falsuri în circulație.

Totuși, în 2023, aproape 6.000 de cazuri de bancnote false au fost detectate și expertizate de BNR.

Bancnota de 100 de lei este cea mai interesantă pentru falsificatori, alegând-o cel mai mult dintre toate. Cristian Popa a prezentat date care arată că aproape 98% din toate falsurile detectate anul trecut au fost de această cupiură, cu un total de 5.750 de falsuri din cele 5.864 de cazuri înregistrate.

Te-ar putea interesa și: BNR schimbă dobânzile pentru creditele românilor. Câți bani vor scoate datornicii din buzunare

foto: bnr

BNR avertizează românii! Banii falsificați se înmulțesc cu viteza vântului în această perioadă

Nici bancnotele de 50 de lei și 200 de lei nu au scăpat de falsificare, dar tot cea de 100 de lei este în topul preferințelor.

Totuși, leul românesc este una dintre cele mai sigure bancnote din lume. Chiar cu un număr mare în 2023, doar 3 dintr-un milion de bancnote aflate în circulație au fost identificate și declarate false.

În cazul euro, se înregistrează 16 falsuri la un milion de bancnote aflate în circulație.

„Cu toate acestea, leul românesc rămâne una dintre cele mai puțin falsificate bancnote din lume. Doar 3 bancnote dintr-un milion aflate în circulație în România au fost falsuri în 2023, o valoare semnificativ mai mică în comparație cu alte monede, cum ar fi euro, unde se înregistrează 16 falsuri la un milion.

Această statistică subliniază eficiența măsurilor de securitate integrate în bancnotele românești și faptul că tehnologia folosită, bazată pe polimer, este foarte modernă și performantă.

În plus, bancnotele din polimer sunt mult mai rezistente decât cele din hârtie. În 1999, România devenea prima țară din Europa care emitea o bancnotă din plastic.

Revenind la falsuri, majoritatea sunt ușor de detectat, deoarece imită slab sau nu includ deloc caracteristicile de securitate ale bancnotelor autentice. Publicul nu ar trebui să fie îngrijorat, dar este important să rămână vigilent.

În cazul în care există suspiciuni cu privire la o bancnotă, există metode simple de verificare, accesibile publicului, pentru a confirma autenticitatea acesteia. De asemenea, BNR continuă să îmbunătățească tehnologiile de securitate, pentru a face falsificarea și mai dificilă în viitor.

Dacă aveți suspiciunea că ați primit o bancnotă falsă, este esențial să cunoașteți principalele metode de verificare. Bancnotele pot fi verificate de public folosind elementele publice de siguranță ale bancnotelor în circulație (link în comentarii).

Falsificarea de monedă este infracțiune și se pedepsește conform legii”, a scris acesta pe contul său.

Te-ar putea interesa și: Ce condiții sunt necesare pentru scăderea dobânzilor? Analiza semnalelor transmise de către Isărescu și BNR