Întrările din capital străin în bancile din România a scăzut cu 70% de la debutul crizei din 2008 și până în februarie anul trecut , când a atins cel mai mic nivel, informeză BNR. Înainte de criza economică, în România acestea crescuseră masiv, în perioada 2007-2008 putând fi remarcată o creștere a capitalului străin de la 4 miliarde de euro la 27 de miliarde. Perioada respectivă este marcată de faptul că băncile au acordat masiv credite, iar dobânzile din România le excedau cu mult pe cele din țările de proviniență a capitalului.
De la debutul crizei, paradigma s-a schimbat, intrările din capital străin au scăzut exponențial, iar băncile au fost nevoite să își schimbe modul de lucru. Pentru a trece cu mai mare ușurință peste criză au beneficiat indirect de sprijinul autorităților prin contractarea unui împrumut de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Ulterior au început să își bazeze activitatea pe resursele atrase de la companiile și populația din România, se arată în raportul BNR.
Odată cu această schimbare resursele interne au crescut cu 155%, ajungând de la 38 de miliarde de euro la 97 de miliarde în prezent. Cu toate acestea nivelul de bancarizare din România este cel mai scăzut din Europa, fiind mai mic decât înainte de 2008.
România are cel mai mic nivel al intermedierii bancare: activele băncilor reprezintă doar 55% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape 5 ori mai puțin decât media UE. Factorii determinanți pentru această situație vin atât din partea ofertei cât și din partea cererii. În România există un număr foarte mare de firme subcapitalizate (doar 12.000 dintr-un total de 690.000 de companii sunt bancabile). Alte cauze sunt comportamentul de plată indisciplinat din economia reală, preferința pentru împrumuturi luate de la acționari (30% din total) sau împrumuturi comerciale (29%), nivelul redus de educație financiară a debitorilor, dar și un nivel nu prea ridicat de pregătire profesională a lucrătorilor din sistemul financiar”, se arată în prezentarea oficialului BNR.