„In sectorul populatiei, cererea de credite de consum s-a restrans mai mult decat in cazul creditelor ipotecare. Pentru trimestrul urmator, bancile se asteapta la revigorarea solicitarilor pentru toate timpurile de credite”, potrivit sondajului realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de Mediafax.
Standardele de creditare pe segmentul populatiei au devenit intr-o oarecare masura mai restrictive in trimestrul al 2, atat in cazul imprumuturilor pentru achizitia de locuintele si terenuri, cat si in cazul celor de consum, iar procentul net al bancilor care au luat astfel de masuri a fost de aproximativ 40%.
Continuarea limitarii accesului populatiei la surse de finantare este determinata de faptul ca rata restantelor la populatie a crescut de aproape 3 ori in iunie 2009 fata de luna similara a anului trecut, apropiindu-se de 2%, si ca asteptarile privind somajul si veniturile consumatorilor indica deteriorarea ambilor indicatori.
Factorii care au contribuit la modificarea normelor privind creditul de consum se refera la asteptarile privind situatia financiara a populatiei, riscul asociat bonitatii clientilor si colateralului si garantiilor. Totusi, ponderea bancilor care au revizuit in trimestrul al doilea clauzele contractelor de credit este in scadere.
„Se constata la nivelul populatiei o tendinta de ajustare a apetitului pentru consum, ca urmare a evolutiilor si a perspectivelor aferente pietei muncii. In structura, cererile pentru cardurile de credit au fost mai putin afectate decat celelalte tipuri de credite de consum. Pentru trimestrul urmator, bancile anticipeaza o revenire a cererii in teritoriu pozitiv”, se mentioneaza in sondaj.
Referitor la imprumuturile ipotecare, factorii care au contribuit la modificarea normelor se refera la asteptarile privind situatia economica generala si piata imobiliara (modificarea probabilitatii aparitiei unei cresteri sau scaderi rapide si accentuate a preturilor imobilelor), dar si la schimbarea ponderii creditelor neperformante pentru locuinte in portofoliul bancii.
Inasprirea termenilor creditarii ipotecare si-a continuat tendinta de temperare in trimestrul al 2-lea, potrivit documentului publicat de BNR.
Cererea de credite ipotecare a consemnat o noua scadere in trimestrul 2, asa cum au anticipat bancile in intervalul anterior. De aceasta data, diminuarea cererii a avut o amploare mai redusa, procentul net al bancilor care au resimtit-o fiind de aproximativ 25%.
„Scaderea numarului solicitarilor se datoreaza evolutiei si perspectivelor pietei imobiliare, (care a inregistrat corectii semnificative ale preturilor inca de la sfarsitul lui 2008), asteptarilor populatiei privind situatia fiananciara si somajul in urmatoarele 12 luni (care s-au deteriorat inca din ultimele 3 luni ale anului trecut), precum si restrangerii ofertei de imprumuturi (prin inasprirea standardelor si termenilor de creditare)”, se mai spune in sondaj.
Estimarile bancilor pentru perioada urmatoare indica o oarecare revigorare a cererii de credite ipotecare, posibil favorizata si de lansarea programului guvernamental „Prima Casa”.
In sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au inasprit si in trimestrul 2, dar tendinta a fost de atenuare, iar procentul net al bancilor care au procedat la astfel de masuri s-a injumatatit fata de ultima parte a anului 2008.
Institutiile de credit se asteapta ca in trimestrul 3 din 2009, cererea de credite pe maturitati scurte sa se mentina la nivelul trimestrului anterior, in timp ce pe scadente mai indelungate sa se reduca suplimentar.
Riscurile asociate companiilor au sporit, majoritatea sectoarelor inregistrand, in opinia creditorilor, deteriorari pronuntate.
Bancile considera ca riscul de credit s-a majorat in toate ramurile economiei nationale, mai putin sectorul energetic, cea mai pronuntata deteriorare manifestandu-se in continuare la nivelul sectorului tranzactiilor imobiliare si al constructiilor. Un risc de credit in crestere semnificativa fata de trimestrul anterior a fost semnalat si in comert, turism, industria financiara, transport, comunicatii si alte servicii.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din imprumuturile neguvernamentale.