„Prima jumatate a anului 2010 a marcat intrarea profitabilitatii in teritoriu negativ, in special pe fondul majorarii necesare a cheltuielilor cu provizioanele. Bancile au initiat masuri de control al costurilor atat prin redimensionarea retelei de unitati, cat si prin amanarea sau reducerea programelor de investitii. Cresterea marjelor de dobanda la lei si valuta, vanzarea de active imobilizate si achizitionarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse in practica de banci pentru imbunatatirea pe termen scurt a pozitiei lor financiare”, se arata in raport.
Profitul operational era in luna iunie cu 20,6% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care veniturile operationale au scazut mai lent decat cheltuielile operationale. Indicatorul cost/venit s-a deteriorat cu 8,2 puncte procentuale intre decembrie 2008-decembrie 2009 (de la 55,7% la 63,9%).
La 30 iunie 2010 insa, nivelul sau se ameliorase cu 8 puncte procentuale fata de perioada similara a anului anterior, ritmul scaderii cheltuielilor operationale depasindu-l pe acela al veniturilor similare. Astfel, bancile au revenit abia la mijlocul lui 2010 la un raport cost venituri apropiat de cel dinaintea crizei.
„Se anticipeaza ca profitabilitatea sistemului bancar va ramane sub presiune in cursul anului 2010, in special datorita nevoilor crescande de provizionare, ca urmare a posibilei continuarii a deteriorarii calitatii activelor, in conditiile reducerii apetitului de risc al bancilor si al continuarii ajustarilor economice pe fondul unei recesiuni persistente”, se mai arata in raportul de stabilitate financiara.
Rezultatele financiare cumulate ale bancilor indica dupa primele sase luni o pierdere neta de 234 milioane lei, iar bancilor care au inregistrat rezultate negative controlau in luna iunie 22,7% din activele sistemului bancar.
Banca centrala noteaza ca incepand din al doilea trimestru al anului trecut s-a manifestat o tendinta de crestere a marjelor de dobanda intre credite si depozite, atat pe componenta lei, cat si pe cea in valuta, in contextul reducerii mai accentuate a dobanzilor oferite la depozite, precum si a presiunii in crestere a cheltuielilor cu provizioanele.
Marjele de dobanda intre creditele si depozitele in lei a ajuns la opt puncte procentuale in iunie 2010 pe segmentul populatie, nivel dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, si la 6,5 puncte procentuale pe segmentul companiilor, nivel apropiat de cel practicat de banci cu un an in urma.
Totodata, BNR arata ca bancile continua sa practice dobanzi mult mai mari aferente creditelor in lei prin comparatie cu rata de politica monetara stabilita de banca centrala, astfel incat diferenta se situa la finele lunii iunie la 10 puncte procentuale pentru populatie si 6 puncte pentru firme.
In ceea ce priveste creditele si depozitele in valuta, marjele de dobanda practicate de banci au urcat pana la patru puncte procentuale in cazul clientilor persoane fizice si, respectiv, trei puncte procentuale in cazul persoanelor juridice, niveluri ce depasesc cu peste doua puncte procentuale media dobanzilor aplicate in iunie 2009.
„Veniturile operationale au crescut intr-un ritm de 9,4% in cursul anului 2009, principalele surse ale acestora provenind din dobanzi, operatiuni de schimb valutar si comisioane. Ponderea veniturilor nete din dobanzi in veniturile operationale s-a redus cu 12 puncte procentuale in martie 2009, fata de perioada similara a anului anterior, in contextul scaderii ritmului creditarii sectorului privat, respectiv al competitiei acerbe pentru depozite. Aceasta pondere a reintrat insa pe crestere, sub influenta unor reduceri mai lente ale ritmurilor veniturilor din dobanzi comparativ cu cele ale cheltuielilor cu dobanzile, ca si a evolutiilor diferite ale unor componente ale acestora. Dobanzile aferente creditelor si-au pastrat pozitia dominanta in totalul veniturilor din dobanzi la sfarsitul anului 2009, similar anului anterior”, se mai arata in raportul BNR.
Pe de alta parte, ritmul notabil cu care au crescut dobanzile pentru operatiunile cu titluri a conferit acestui element a doua pondere ca marime in veniturile din dobanzi, spre deosebire de 2008, cand aceasta pozitie era detinuta de dobanzile aferente disponibilitatilor la banci centrale.