- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: Bancile si-au imbunatatit rezultatele prin cresterea marjelor si vanzarea activelor

25 Aug, 09:18 • Redactia DailyBusiness
Bancile au apelat cel mai frecvent la cresterea marjelor de dobanda la lei si valuta, vanzarea de active imobilizate si la achizitionarea de titluri de stat pentru a-si imbunatati pe termen scurt rezultatele financiare, potrivit raportului de stabilitate financiara publicat marti de BNR, informeaza Mediafax.
BNR: Bancile si-au imbunatatit rezultatele prin cresterea marjelor si vanzarea activelor

„Prima jumatate a anului 2010 a marcat intrarea profitabilitatii in teritoriu negativ, in special pe fondul majorarii necesare a cheltuielilor cu provizioanele. Bancile au initiat masuri de control al costurilor atat prin redimensionarea retelei de unitati, cat si prin amanarea sau reducerea programelor de investitii. Cresterea marjelor de dobanda la lei si valuta, vanzarea de active imobilizate si achizitionarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse in practica de banci pentru imbunatatirea pe termen scurt a pozitiei lor financiare”, se arata in raport.

Profitul operational era in luna iunie cu 20,6% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care veniturile operationale au scazut mai lent decat cheltuielile operationale. Indicatorul cost/venit s-a deteriorat cu 8,2 puncte procentuale intre decembrie 2008-decembrie 2009 (de la 55,7% la 63,9%).

La 30 iunie 2010 insa, nivelul sau se ameliorase cu 8 puncte procentuale fata de perioada similara a anului anterior, ritmul scaderii cheltuielilor operationale depasindu-l pe acela al veniturilor similare. Astfel, bancile au revenit abia la mijlocul lui 2010 la un raport cost venituri apropiat de cel dinaintea crizei.

„Se anticipeaza ca profitabilitatea sistemului bancar va ramane sub presiune in cursul anului 2010, in special datorita nevoilor crescande de provizionare, ca urmare a posibilei continuarii a deteriorarii calitatii activelor, in conditiile reducerii apetitului de risc al bancilor si al continuarii ajustarilor economice pe fondul unei recesiuni persistente”, se mai arata in raportul de stabilitate financiara.

Rezultatele financiare cumulate ale bancilor indica dupa primele sase luni o pierdere neta de 234 milioane lei, iar bancilor care au inregistrat rezultate negative controlau in luna iunie 22,7% din activele sistemului bancar.

Banca centrala noteaza ca incepand din al doilea trimestru al anului trecut s-a manifestat o tendinta de crestere a marjelor de dobanda intre credite si depozite, atat pe componenta lei, cat si pe cea in valuta, in contextul reducerii mai accentuate a dobanzilor oferite la depozite, precum si a presiunii in crestere a cheltuielilor cu provizioanele.

Marjele de dobanda intre creditele si depozitele in lei a ajuns la opt puncte procentuale in iunie 2010 pe segmentul populatie, nivel dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, si la 6,5 puncte procentuale pe segmentul companiilor, nivel apropiat de cel practicat de banci cu un an in urma.

Totodata, BNR arata ca bancile continua sa practice dobanzi mult mai mari aferente creditelor in lei prin comparatie cu rata de politica monetara stabilita de banca centrala, astfel incat diferenta se situa la finele lunii iunie la 10 puncte procentuale pentru populatie si 6 puncte pentru firme.

In ceea ce priveste creditele si depozitele in valuta, marjele de dobanda practicate de banci au urcat pana la patru puncte procentuale in cazul clientilor persoane fizice si, respectiv, trei puncte procentuale in cazul persoanelor juridice, niveluri ce depasesc cu peste doua puncte procentuale media dobanzilor aplicate in iunie 2009.

„Veniturile operationale au crescut intr-un ritm de 9,4% in cursul anului 2009, principalele surse ale acestora provenind din dobanzi, operatiuni de schimb valutar si comisioane. Ponderea veniturilor nete din dobanzi in veniturile operationale s-a redus cu 12 puncte procentuale in martie 2009, fata de perioada similara a anului anterior, in contextul scaderii ritmului creditarii sectorului privat, respectiv al competitiei acerbe pentru depozite. Aceasta pondere a reintrat insa pe crestere, sub influenta unor reduceri mai lente ale ritmurilor veniturilor din dobanzi comparativ cu cele ale cheltuielilor cu dobanzile, ca si a evolutiilor diferite ale unor componente ale acestora. Dobanzile aferente creditelor si-au pastrat pozitia dominanta in totalul veniturilor din dobanzi la sfarsitul anului 2009, similar anului anterior”, se mai arata in raportul BNR.

Pe de alta parte, ritmul notabil cu care au crescut dobanzile pentru operatiunile cu titluri a conferit acestui element a doua pondere ca marime in veniturile din dobanzi, spre deosebire de 2008, cand aceasta pozitie era detinuta de dobanzile aferente disponibilitatilor la banci centrale.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...