Potrivit unui studiu realizat de BNR, care a luat in considerare 100 de companii romanesti cu rol sistemic in economie, ponderea finantarii bancare interne este foarte scazuta deoarece acestea prefera de multe ori atragerea de fonduri din afara tarii.
„Pentru bancile noastre nu sunt (companiile cu importanta sistemica – CIS, n.r.) atat de importante la creditul intern. (…) Cele mai multe indicii arata ca aceasta revenire a cererii de credite nu poate veni din partea companiilor cu importanta sistemica”, a spus Neagu, citat de Mediafax.
El a precizat ca, anul trecut, gradul de finantare interna a acestora a fost de circa 6%.
„Acele companii care sunt mai mari si au actionariat din strainatate au acces la credite transfrontaliere”, a explicat vice-guvernatorul BNR Cristian Popa.
Pe de alta parte, Neagu a precizat ca acestea s-au comportat mult mai bine in perioada crizei comparativ cu restul economiei, desi au aratat un grad de prociclicitate la criza mai accentuat decat restul economiei.
„Cifra lor de afaceri a scazut mai mult decat in intreaga economie. Aceste companii cu rol sistemic sunt mai prociclice decat restul economiei”, a spus Neagu.
Studiul BNR a mai relevat o importanta mai mare pe care acestea o au asupra economiei in ansamblu.
Neagu a subliniat ca CIS-urile au reusit pe intreaga perioada a crizei sa realizeze profit, iar exporturile lor au crescut cu 5% anul trecut, explicatia fiind ca ponderea produselor cu valoare adaugata mare este consistena.
Asupra deficitului comercial, companiile cu importanta sistemica au avut un impact pozitiv anul trecut, de 100 de milioane de euro, fata de un decalaj negativ de 8,2 miliarde de euro realizat de restul economiei.
„Aceste companii cu importanta sistemica s-au comportat mai bine decat restul economiei”, a spus Neagu.
Una dintre concluziile studiului a fost ca CIS-urile sunt foarte importante in special pentru economie in ansamblu si indatorarea externa, si mai putin pntru relansarea interna.
Companiile mari efectueaza 39% din exporturile romanesti si 32% din importuri, cu o cifra de afaceri care acopera 17% din total.