„Dupa dimensiuea firmei, microintreprinderile au fost cele mai afectate, acestea explicand peste 80% din scaderea mentionata. Numarul inca redus al companiilor care se imprumuta (pe plan intern sau extern), precum si rolul semnificativ al acestora pentru economie demonstreaza ca diminuarea finantarii ar putea avea consecinte negative importante”, se arata in raportul BNR asupra stabilitatii financiare pe 2010.
Firmele care se imprumuta, pe plan intern sau extern, contribuie cu aproape 60% la valoarea adaugata bruta produsa in economie de catre companiile nefinanciare.
Astfel, reluarea cererii de credite de la bancile autohtone, ca o consecinta a revenirii cresterii economice la ritmuri pozitive din economiile partenere, este posibil sa aiba loc cu intarziere, se spune in raport.
Referitor la companii, raportul arata ca acestea au transferat o parte din evolutiile nefavorabile cu care s-au confruntat catre partenerii de afaceri care, la randul lor, au raspuns prin masuri similare, ceea ce a agravat constrangerile jucatorilor din economie.
In acest context, riscul cel mai important pe termen scurt este ca, in ipoteza unei reveniri economice modeste si relativ intarziate, alaturi de persistenta arieratelor bugetare, sa se exacerbeze problemele de lichiditate ce provin din functionarea acestor entitati in contextul unor lanturi de oferta afectate suplimentar de evolutii sectoriale nefavorabile, existand perspectiva ca aceste constrangeri sa poata fi transmise intre partenerii de afaceri si chiar sa fie amplificate.
Companiile care au reusit sa faca cel mai bine fata crizei au fost cele care au primit investitii straine directe, acestea avand avantajul ca detin o structura ce le permite preluarea mai eficienta a socurilor.
Potrivit raportului, ele au un rol important in crearea valorii adaugate din economie (circa 40% din valoarea generata de companiile nefinanciare) si genereaza peste 75% din exporturile Romaniei.
Pe de alta parte, contributia acestor firme la reluarea pe termen scurt a creditarii interne ar putea insa sa fie mai mica, acestea preferand in 2009 si in prima jumatate a acestui an finantarea externa, (in crestere cu peste 25% intre decembrie 2008 si iunie 2010), in timp ce apelul lor la imprumuturi bancare interne s-a redus cu circa 2%.