In opinia bancii centrale, aceste fonduri constituie si un factor de educare financiara a populatiei prin dezvoltarea comportamentului de tip economisire-investire si prin imbunatatirea capacitatii de evaluare a raportului dintre riscurile asumate si randamentele obtinute din investitii, se arata intr-un comunicat transmis de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
„Dezvoltarea fondurilor de pensii private va avea un impact pozitiv asupra pietelor financiare locale datorita activitatii pe care acestea o desfasoara pe piata de capital. Orizontul investitional pe termen lung si apetitul la risc redus al acestor fonduri implica o participare activa pe piata instrumentelor cu venit fix si o alocare a fondurilor catre sectoarele economiei cu potential de dezvoltare pe termen lung”, mai spun oficialii BNR.
Activele fondurilor de pensii au un grad ridicat de lichiditate si un risc de credit scazut, fiind constituite in principal din titluri de stat si depozite la institutiile de credit.
In anul 2008, administratorii fondurilor de pensii au preferat sa investeasca in active cu risc scazut, in conditiile in care turbulentele de pe pietele financiare internationale au condus la o crestere a aversiunii la risc in randul investitorilor si implicit la o tendinta de scadere a cotatiilor instrumentelor financiare cu risc ridicat.
Pentru a sprijini fondurile de pensii private, in aceasta perioada Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a crescut flexibilitatea de gestionare a portofoliilor prin eliminarea temporara a plafonului maxim pentru detinerile de titluri de stat, precum si a plafoanelor minime, stabilite in prospectul fiecarui fond, pentru investitiile in alte instrumente financiare.
Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au urcat in mai 2009 cu 8,01% comparativ cu luna anterioara, pana la 1,437 miliarde lei (244,7 mil. euro).
In prezent, pe piata mai activeaza doar 12 fonduri, dupa ce in aceasta luna CSSPP a aprobat fuziunile Eureko – Bancpost si BCR – Omniasig.
Totodata, valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) a crescut cu 6,68% in luna mai, pana la 129,94 milioane lei (31,1 milioane euro), potrivit CSSPP.