Potrivit noilor prevederi, bancile vor trebui sa aiba acoperite prin active cu lichiditate imediata toate resursele atrase la vedere, fara a se mai tine cont de stabilitatea acestor resurse in ultimele 6 luni inainte de raportare, relateaza Mediafax.
Nerespectarea conditiilor nu va fi sanctionata inainte de 1 septembrie, astfel ca bancile vor avea la dispozitie o luna si jumatate pentru a face ajustarile necesare.
Bancile comerciale au utilizat conturile curente pentru a atrage resurse de la clientela pe maturitati mai lungi, oferind dobanzi conditionate, in principal de suma din sold, similare celor de la depozitele la termen.
Primele astfel de produse au aparut ca raspuns la introducerea impozitului de 16% pe castigul din dobanzile la depozite, care nu se aplica si pentru dobanzile la conturile la vedere.
Bancile va trebui sa-si reduca resursele atrase la vedere, respectiv sa le transforme in depozite la termen, care vor iesi din prima banda de scadenta, pentru a indeplini cerintele bancii centrale privind rata lichiditatii pe aceasta maturitate.
„Obligatiile bilantiere cu scadenta la vedere, cum sunt imprumuturi de refinantare de la Banca Nationala a Romaniei, conturile de corespondent ale institutiilor de credit, depozitele la vedere ale institutiilor de credit, imprumuturi de pe o zi pe alta primite de la institutii de credit sau financiare, valori date in pensiune de pe o zi pe alta institutiilor de credit sau financiare, conturile curente creditoare ale clientelei, depozitele la vedere, conturile institutiilor de credit, conturile organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare, conturile (creditoare ale) societatilor de bursa, conturi ale institutiilor financiare, conturile clientelei, vor fi inscrise pe prima banda de scadenta la valoarea contabila”, potrivit normei publicate de BNR.
Noua norma prevede ca si datoriile aferente obligatiilor bilantiere vor fi inscrise pe prima banda de scadenta tot la valoarea contabila.
Pe de alta parte, depozitele la termen vor fi in continuare repartizate pe benzi de scadente in functie de durata ramasa de scurs, la o valoare a lichiditatii ajustata cu soldul mediu.
Depozitele la termen nu vor fi luate in considerare la determinarea lichiditatii necesare daca valoarea nominala a resurselor atrase este mai mica decat soldul mediu din ultimele 6 luni.