„Ne-au spus ca nu vor o singura norma pentru toate produsele, ci o norma pentru cele de consum si una pentru cele ipotecare/imobiliare si la fiecare dintre ele sa descriem toate produsele aferente”, a declarat directorul adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau, citat de NewsIn.
Banca Transilvania a depus, ca multe alte banci, o noua varianta a normelor interne de creditare care respecta ultimele precizari date de Banca Nationala a Romaniei (BNR), spune Patrahau. Reprezentantii Raiffeisen Bank Romania, ai Bancii Comerciale Romane (BCR) si ai Bancpost au spus, vineri, ca inca mai asteapta aprobarea bancii centrale.
Pe de alta parte, banca centrala doreste sa limiteze pentru intreg sistemul bancar la un nivel de 65% gradul de indatorare al clientilor, dupa modelul Alpha Bank, ceea ce explica nervozitatea bancherilor care cer grabirea aprobarii normelor de creditare, au declarat surse din sistemul bancar.
Potrivit surselor citate de NewsIn, banca centrala cere bancilor sa calculeze un grad de indatorare maxim de 65% din totalul veniturilor nete ale solicitantului. Luand in calcul si aplicarea criteriului „cosului zilnic”, clientii au de fapt acces la o rata de credit de 50% din castigul total brut, spune sursa citata.
Totusi, noile conditii generale de creditare ale BRD – Groupe Société Générale, care vor fi aplicate din 1 iunie, prevad acceptarea unui nivel maxim de indatorare a clientilor de 70% pentru toate tipurile de credite, potrivit informatiilor bancii.
Prima banca comerciala care a primit acceptul bancii centrale este Alpha Bank. Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) Groupe Societe Generale este a doua banca comerciala care a primit aprobarea bancii centrale pentru aplicarea normelor interne de creditare. Desi a primit vineri acordul BNR, banca nu va aplica normele imediat si va relaxa creditarea in functie bonitatea clientilor, a declarat Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD.