Evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici releva majorarea ratei anuale a inflatiei la nivelul de 8,01% in luna martie 2011 fata de 7,6% in luna precedenta, din cauza materializarii riscurilor de natura ofertei legate de cresterea semnificativa a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor, in contextul accentuarii presiunilor acumulate pe pietele internationale ale materiilor prime.
Productia industriala si exporturile au continuat trendul ascendent, dar dinamica anuala reala a indicatorilor relevanti pentru evolutia cererii interne, precum si cea a creditului acordat sectorului privat s-au plasat in continuare in teritoriu negativ. Deficitul de cerere va persista pe termen mediu, desi este asteptat sa se restranga treptat, se arata in comunicatul BNR.
Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in trimestrul doi din 2011, ca urmare a socurilor induse de factori aflati in afara sferei de influenta directa a gestiunii cererii agregate realizata prin instrumentele bancii centrale, in special a presiunilor generate – similar cazului majoritatii economiilor emergente – de evolutia preturilor internationale ale produselor alimentare si combustibililor.
Cu toate acestea, scenariul de baza al actualei proiectii anticipeaza reluarea dezinflatiei in al doilea semestru al anului 2011, odata cu disiparea efectului direct al majorarii TVA, urmata de revenirea si mentinerea ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei centrale in cursul anului 2012.
Totodata, actuala prognoza evidentiaza persistenta riscurilor si incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate, dar si a celor legate de evolutiile de pe pietele internationale.
In acest context, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25%, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Conduita politicii monetare vizeaza conservarea perspectivelor de reluare a dezinflatiei, in pofida recentelor socuri inflationiste, conditiile monetare in sens larg ramanand adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu. In acelasi timp, imbunatatirea perceptiei investitorilor financiari nerezidenti fata de economia romaneasca a condus la cresterea intrarilor de capital volatil, ceea ce a generat o apreciere moderata in termeni nominali a monedei nationale fata de euro. Perspectiva continuarii si intensificarii fluxurilor de capital volatil creeaza insa constrangeri asupra dozajului in utilizarea instrumentelor politicii monetare.
Aceste decizii, coroborate cu implementarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul noilor acorduri de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt de natura sa asigure conservarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie si redresare pe baze sanatoase a economiei in cadrul procesului de convergenta nominala si reala, potrivit bancii centrale.
BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.