Legat de nivelul pana la care ar putea scadea gradul de indatorare dupa aparitia noilor norme, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, a mentionat ca acesta s-ar putea reduce cu 3 pana la 5 puncte procentuale, in medie (fata de un nivel de 60-70% din venitul net eligibil, cum este in prezent n.r.).
Nivelul gradului de indatorare ar putea fi chiar mai scazut de acest nivel, a fost insa de parere Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania.
Ghetea a mai spus ca bancile poarta in prezent discutii cu Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) pentru a gasi o formula prin care institutiile de credit sa poata avea acces la fisele fiscale ale solicitantilor de imprumuturi, pe baza carora vor putea calcula venitul eligibil al acestora.
Bancile au avut ca termen limita pentru depunerea noilor norme de creditare (care respecta regulamentul bancii centrale de limitare a riscului creditarii – n.r.) data de luni, 6 octombrie. BNR trebuie sa acorde un raspuns institutiilor de credit intr-un rastimp de 10 zile de la acea data.
Pana in prezent, UniCredit Tiriac este singura institutie de credit care a anuntat ca a primit avizul BNR in privinta normelor.