Pe termen scurt, raportul anticipeaza o incetinire lenta a ratei profitului la nivelul sectorului bancar, ca efect al factorilor de presiune din sistem: inasprirea concurentei, reducerea marjei de dobanda, cresterea necesarului de provizioane ca efect al dinamicii sustinute a creditarii, continuarea investitiilor in dezvoltarea retelelor teritoriale, precum si costurile legate de implementarea Acordului Basel II.
In anul 2006 s-a inregistrat o consolidare a profitului net inregistrat la nivelul sistemului bancar. Chiar daca marjele dobanzilor s-au redus, beneficiile institutiilor de credit au fost obtinute din volumul activitatii.
Anul trecut, veniturile bancilor din dobanzi, desi si-au redus ponderea in favoarea celor care nu provin din dobanzi, au ramas o componenta importanta (50%) a veniturilor operationale, mentioneaza raportul.
Analiza atrage atentia asupra comportamentului dual al bancilor, in cursul anului anterior: institutiile financiare si-au majorat veniturile prin cresterea costurilor la creditele vechi, diminuand, pe de alta parte, dobanzile la creditele noi acordate, in scopul atragerii de noi clienti.
Totodata, veniturile din comisioane (18% in veniturile operationale) au inregistrat un ritm real de crestere de 30%, depasindu-l pe cel al veniturilor operationale. Celelalte componente ale veniturilor operationale, respectiv veniturile nete din operatiuni de schimb valutar si cele din titluri, au inregistrat ritmuri de crestere negative, diminuandu-si ponderile in total (de la 11% la 9% in cazul primei componente si de la 9% la 5% in cazul celei de a doua).
Pe de alta parte, cresterea volumului creditelor a insemnat pentru institutiile financiare majorarea cheltuielilor cu provizioanele, cu 41% in termeni reali in 2006, in principal ca efect al expansiunii creditului neguvernamental cu 47%, precum si al noilor restrictii
impuse de Banca Nationala a Romaniei institutiilor de credit.
In structura cheltuielilor operationale, cheltuielile cu personalul au continuat sa reprezinte elementul cu ponderea cea mai ridicata (40%), pe fondul cresterii numarului de personal al institutiilor de credit.
Pe viitor, bancile mari vor fi cele care vor inregistra o profitabilitate ridicata, acestea prezentand capacitate buna de absorbtie a socurilor potentiale dintr-un mediu economic volatil.