Valoarea totala a restantelor a fost de 852 milioane lei la 30 septembrie.
Cea mai mare parte din aceasta suma, respectiv 636 milioane lei, este inregistrata la nivelul creditelor sub 20.000 de lei, care reprezinta 24% din total imprumturi din sistemul bancar.
„Este foarte ingrijoratoare tendinta de crestere a restantelor, aceasta indicand o deteriorare a portofoliului de credite pentru persoane fizice la nivelul bancilor”, a spus vineri Cinteza, in cadrul seminarului organizat de Alpha Bank Romania si BNR la Sinaia.
Acesta a mentionat ca exista banci la care nivelul restantelor este dublu fata de media pe sistem. „In cazul unei banci locale, care prezenta un nivel foarte mare al restantelor, am observat ca restantele proveneau in cea mai mare parte de la un singur produs”, a mai spus Cinteza.
Cinteza a mai spus ca atunci cand directia de supraveghere a observat o deteriorare exagerata a portofoliului de credite la nivelul unei banci, a intervenit fie prin impunerea unei limite de crestere lunare a creditarii pentru acele banci, fie prin sistarea creditarii pentru persoane fizice pentru o anumita perioada sau prin alte masuri.
Conform datelor prezentate de Cinteza, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite este mai deteriorat in cazul bancilor de dimensiuni mici decat in cazul bancilor mari.
Pe piata locala exista 7 banci care detin o cota de piata de peste 5% si 9 banci cu cote cuprinse intre 1 si 5%, restul bancilor avand cote mai mici de 1%.