- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: Retragerea finantarilor pe termen scurt poate afecta sectorul imobiliar

15 Jun, 13:04 • Redactia DailyBusiness
Sectorul imobiliar romanesc ar putea fi afectat de retragerea finantarii pe termen scurt, in ultimii doi ani piata imobiliara acoperind 28% din finantarile externe, potrivit unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
BNR: Retragerea finantarilor pe termen scurt poate afecta sectorul imobiliar

Sectorul imobiliar si-a mentinut in ultimii doi ani o pondere importanta, de 28% din finantarile externe pe termen scurt, iar companiile care se imprumuta in acest fel si-au sporit ponderea in totalul imobilizarilor corporale la nivelul sectorului imobiliar de la 28% in iunie 2005, la 37% in iunie 2006.

Companiile din sectorul tranzactiilor imobiliare si din industria mijloacelor de transport rutier au cumulat in 2006 aproape 50% din totalul datoriei externe pe termen scurt.

Aceste companii au o indatorare externa semnificativa, pentru ca in afara de finantari in valuta pe termen scurt, ele au si o expunere externa importanta pe termen mediu si lung, de 27,5% din totalul surselor de finantare, se mentioneaza in raportul asupra stabilitatii financiare a BNR.

Ponderea mare si in crestere a activelor imobiliare la nivelul companiilor cu expunere externa semnificativa poate genera evolutii adverse pe piata imobiliara in ipoteza retragerii finantarii pe termen scurt sau a unor socuri pe curs, potrivit raportului.

Anul trecut, a avut loc o crestere a gradului de concentrare a expunerii companiilor nefinanciare la datoria externa pe termen scurt.

Astfel, desi numarul firmelor care au generat asemenea datorii este in scadere, pana la aproximativ 6.000 in 2006, primele 10 firme concentreaza 49% din datoria externa pe termen scurt, iar primele 20 au o pondere de aproape doua treimi (64%) din totalul fluxurilor externe pe termen scurt atrase de economia romaneasca.

Cel mai mare risc ar putea fi in industria mijloacelor de transport rutier, care absoarbe 54% din datoria externa pe termen scurt a industriei prelucratoare si are un grad de concentrare a datoriei foarte mare.

Totusi, performantele companiilor din aceasta subgrupa sunt superioare sectorului in ansamblu, inregistrand o profitabilitate – calculata dupa randamentul capitalurilor proprii (ROE) – de 17%, fata de 9,7% pentru sectorul in ansamblu.

Datoria externa pe termen scurt s-a dublat anul trecut pana la 13,4 miliarde euro.

Urmărește Daily Business pe Google News