Volumul creditelor de consum reprezenta, la sfarsitul lunii septembrie 2007, peste trei sferturi (78%) din volumul total al imprumuturilor.
Ponderea creditului pe termen lung crescuse, dupa primele noua luni ale acestui an, pana la 74,4%, fata de 62% in septembrie 2006, mentioneaza raportul.
In ceea ce priveste structura creditului acordat segmentului neguvernamental, creditul de consum are un risc superior creditului ipotecar, se mentioneaza in raport.
Creditul bancar catre populatie depasea 18 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu aproape 69% fata de momentul similar al anului trecut.
In acelasi timp, economistii bancii centrale considera ca este loc de crestere pentru creditul catre populatie. Ponderea intermedierii financiare in produsul intern brut (PIB) ramane cea mai mica in cadrul esantionului de tari analizate de BNR, care include state din regiune (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Croatia) si o medie pentru zona euro.
Tendinta romanilor de a imprumuta bani de la banci pentru a achizitiona bunuri de consum dauneaza insa averii populatiei, deoarece activele astfel achizitionate (de exemplu electrocasnice sau automobile) se depreciaza mult mai rapid fata de ritmul in care debitorii returneaza datoria.
In plus, indatorarea bancara a populatiei a crescut intr-un ritm mult mai accentuat comparativ cu economisirea bancara. Numarul debitorilor cu credite de mare valoare (peste 20.000 lei) a crescut cu 58% in septembrie 2007 fata de sfarsitul anului 2006.
Pana in octombrie 2007, populatia din Romania a luat credite in lei si valuta care au echivalat cu 63,41 miliarde lei (18,11 mld. euro), din care peste jumatate (50,59%) au fost in moneda nationala.