Miercuri, BNR a scazut dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7% pe an, dupa ce operase o miscare similara in ianuarie, cand a avut loc prima sedinta a consiliului de administratie al bancii centrale.
„Prognozele referitoare la economia nationala se schimba de la o saptamana la alta, iar in ultimul timp avem informatii incurajatoare. Agentiile de rating au mai mare incredere in piete, iar dobanda cheie ar putea scadea mai mult decat prevedeau analistii la finalul lui 2009”, a declarat Aurelian Dochia, CEO al firmei de consultanta Concept, pentru DailyBusiness.ro.
In opinia sa, este foarte probabil ca BNR sa continue scaderea dobanzii cheie pana la sfarsitul anului, chiar sub 6%, ceea ce va fi in sprijinul economiei, un sprijin pe care aceasta il asteapta inca de la inceputul crizei si de care pietele dezvoltate au beneficiat inca din 2009.
Scaderea in continuare a dobanzii cheie este posibila in special tinand cont ca leul va urma, cel mai probabil, un trend de apreciere, ceea ce nu mai justifica mentinerea dobanzii cheie la cote mari, cred analistii ING Bank, care estimeaza ca dobanda cheie va fi de 6% – 6,25% pe an la sfarsitul lui 2010.
Pentru ca scaderea dobanzii cheie sa fie un sprijin pentru economie e nevoie insa ca bancile sa imite BNR, scazand dobanzile la creditele in lei, si sa fie dispuse sa crediteze.
Primele semnale in acest sens au aparut deja pe piata. Anul 2010 a demarat cu ieftiniri ale dobanzilor la credite, foarte consistente in unele cazuri.
In perioada care a trecut de la inceputul anului, adica o singura luna, multe din bancile locale au redus substantial dobanzile la credite, tonul fiind dat de Banca Transilvania, urmata de Banca Comerciala Romana, Garanti, Emporiki, OTP, ING, scaderile ajungand chiar si pana la 3 puncte procentuale.
Beneficiarii ieftinirilor vor fi in special persoanele juridice care contracteaza linii de credit si romanii care iau credite de consum, ambele imprumuturi fiind in mod traditional oferite in moneda nationala, deci cel putin doua categorii de clienti care pot ajuta la relansarea economiei. E vorba de clientii traditionali ai bancilor, pe care acestea ii crediteaza deoarece nu ii considera riscanti.
Se poate vorbi insa de un avant al creditarii la nivelul intregii pietei bancare, pe fondul reducerii dobanzii cheie? Imprumuturile in lei aveau la sfarsitul lui 2009, in bilantul bancilor, o pondere de 40%, ceea ce indica faptul ca apetitul pentru creditare in moneda nationala a romanilor a fost mai mic decat pentru valuta.
Insa, atrage atentia Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, criza se poate sa fi sters o mare parte din pofta de credite in valuta a romanilor. „Ma refer in special la acei clienti de banci, imprumutati in euro, si care au suferit de pe urma deprecierii monedei nationale din ultimii doi ani”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii.
In plus, atrage atentia analistul, viitoarele scumpiri asteptate pentru aceste imprumuturi (ca urmare a anticipatei cresteri de dobanda cheie la euro), ar putea de asemenea scadea apetitul credite in valuta. Totodata, remarca el, sunt multe banci care au scos din oferta creditele in euro. Ele vor fi fortate sa faca o oferta de creditare in lei care sa convina romanilor, asa incat sa isi asigure un flux normal de plasare a resurselor. Prin urmare, premise pentru cresterea cererii de credite in lei si relansarea, prin acestea, a economiei, exista.
Insa ca sa vedem si o crestere a creditarii in lei la nivelul pietei ar fi nevoie ca starea economiei sa se schimbe, asa incat bancile sa nu mai considere riscanta plasarea imprumuturilor catre companii, atrage atentia Radu Craciun.
„Cred ca pana atunci va mai trece ceva timp, asa incat, decizia din prezent a bancii centrale o interpretez mai degraba ca pe un semnal. In circa 6 luni am putea vedea insa si o re-trezire a apetitului bancilor pentru creditare”, a spus acesta.
In opinia sa, cei care se imprumuta acum, cand creditele sunt foarte scumpe, nu o fac decat pentru ca sunt presati. „Cel mai probabil, acestia se gandesc ca in circa un an sa faca o refinantare, atunci creditele urmand sa fie mai ieftine”.