Impactul turbulentelor de pe pietele financiare internationale asupra sectorului bancar locala a fost pana in prezent limitat, se mentioneaza in Raportul asupra Stabilitatii Financiare realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), publicat luni.
Bancile romanesti nu au expuneri pe instrumentele financiare aflate la originea acestor turbulente, deci impactul acestor turbulente externe s-a resimtit la nivelul pietei locale doar indirect, manifestandu-se in principal sub forma cresterii costurilor finantarilor externe.
Totodata, raportul arata ca expansiunea creditului acordat sectorului privat a condus la adancirea procesului de intermediere financiara, desi aceasta s-a produs in conditii de rentabilitate in scadere.
Lichiditatea bancilor romanesti, desi in scadere, se situeaza la un nivel confortabil. Conform raportului, finantarea atrasa de banci din exterior are o pondere tot mai mare in totalitatea surselor atrase de banci.
Studiul semnaleaza totodata ca anul trecut, riscurile aferente creditelor acordate sectorului companiilor si populatiei au sporit pe fondul cresterii volatilitatii cursului de schimb al leului si al indatorarii in valuta.
In consecinta, se mentioneaza in raportul bancii centrale, este nevoie de accentuarea gradului de restrictivitate a politicii monetare.