De asemenea, rezervele minime obligatorii au ramas neschimbate: 20% la lei si 40% la valuta, valori care nu permit ieftinirea finantarilor.
Aceste valori sunt printre cele mai mari de pe piata Uniunii Europene. Prima ocazie cand principalele instrumente ale BNR ar putea suferi corectii este la inceputul lunii februarie.
„Pe baza datelor disponibile in prezent, consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an si controlul lichiditatii in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu”, se arata in comunicatul publicat joi de banca centrala.
Conducerea BNR aminteste ca „va continua sa monitorizeze evolutiile economice, monetare si fiscale astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa se asigure indeplinirea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu, corespunzatoare tintelor asumate de BNR de 4% plus sau minus un punct procentual pentru anul 2007 si 3,8% plus sau minus un punct procentual pentru anul 2008”.
Datele statistice publicate recent arata ca procesul de dezinflatie a continuat, rata inflatiei situandu-se la nivelul de 4,67% in luna noiembrie 2006 fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar cresterea economica s-a accelerat semnificativ „pe fondul sporirii investitiilor si mentinerii unei dinamici inalte a consumului, sustinute si de expansiunea rapida a creditului”, se mai arata in comunicat.
Reducerea substantiala a inflatiei, de la 8,6% in decembrie 2005 la mai putin de 5% la sfarsitul acestui an, s-a datorat politicilor monetara si fiscala restrictive, precum si temperarii cresterii preturilor administrate si a celor alimentare volatile, a precizat BNR.
BNR vrea sa consolideze rata inflatiei sub 5% pe an, ca element important al continuarii procesului de integrare in Uniunea Europeana, insa pentru atingerea acestui deziderat e nevoie de „eforturi economice si financiare sustinute de-a lungul unei perioade mai indelungate, sprijinite de un ansamblu de politici macroeconomice adecvate”.