„Lucram la regulament si in urmatoarele luni, vor putea fi acceptate titlurile in valuta drept garantie la Lombard. La fel ca Banca Centrala Europeana (BCE), vom aplica un haircut (marja la valoarea nominala) pentru aceste titluri in valuta, care va diferi pe mai multe paliere, in functie de volum, maturitate si alte elemente”, au explicat pentru Mediafax oficiali ai BNR.
Pe de alta parte, banca centrala nu are in vedere sa realizeze si operatiuni repo cu titluri de stat in valuta, prin care ar putea injecta lichiditate in euro in piata interbancara. Principalul motiv pentru a refuza astfel de instrumente il reprezinta faptul ca BNR nu doreste sa-si asume un risc valutar si sa ofere, printr-un eventual pret cerut bancilor, indicii privind propriile predictii pe cursul de schimb.
BNR acorda lichiditati in lei bancilor comerciale prin facilitatea de creditare pe termen scurt (credite Lombard), pentru care practica o dobanda cu patru puncte procentuale peste rata de politica monetara. In prezent, rata dobanzii la creditul Lombard este de 12% pe an.
Bancile romanesti au in portofoliu titluri de stat in valuta de aproximativ 2,3 miliarde euro. Cele mai importante portofolii de titluri de stat in valuta sunt detinute de Raiffeisen Bank, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Unicredit, CEC si Bancpost.
Banca centrala practica si operatiuni repo si revers-repo, prin care injecteza sau atrage lichiditate din piata interbancara, dar excluiv prin titluri de stat in lei.
Bancile au apelat, in octombrie, la imprumuturi de 19,4 miliarde lei prin facilitatea de creditare pe termen scurt Lombard acordata de BNR, cu 21% mai mult decat suma atrasa in lunile aprilie-septembrie si cu 40% peste valoarea din septembrie.
Totusi, nivelul creditarii prin Lombard se situeaza cu mult sub valorile din toamna anului trecut si inceputul lui 2010. Bancile au imprumutat de la banca centrala numai in luna octombrie 2008 suma record de 48,9 miliarde lei, pe fondul tensiunilor existente la acea vreme pe piata monetara locala.
Ministerul Finantelor Publice a realizat in acest an trei emisiuni de titluri in valuta, cel mai mare succes inregistrandu-l certificatele in valuta cu scadenta la un an, prin care Trezoreria a atras 1,423 miliarde euro, suma record absolut pentru un imprumut obtinut de statul roman. Randamentul acestor titluri este de 4,25% pe an.
La inceputul lunii noiembrie, Finantele ai atras 793 milioane de euro prin obligatiuni la trei ani cu un randament de 5,25% pe an, iar in august au vandut titluri cu maturitate la patru ani de 400 milioane de euro, tot cu un randament de 5,25% pe an. Astfel, valoarea totala a titlurilor in valuta emise de Trezorerie in acest an insumeaza aproape 2,62 miliarde euro.