- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR va impune norme mai stricte bancilor cu credite neperformante

16 May, 16:23 • Redactia DailyBusiness
Inainte de a isi da avizul asupra normelor proprii de creditare ale bancilor, banca centrala ia in calcul si modul in care acestea au reusit sa gestioneze pana acum riscul aferent procesului de creditare.
BNR va impune norme mai stricte bancilor cu credite neperformante

„Banca centrala a comunicat ca procesul de avizare a normelor de creditare va fi destul de riguros pentru acele institutii care au o medie a creditelor neperformante peste media sistemului bancar”, au declarat pentru DailyBusiness surse din Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In momentul de fata, avizarea normelor proprii de creditare ale bancilor de catre BNR a ajuns intr-un impas, a precizat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). „Acum doua saptamani Asociatia s-a intalnit cu reprezentantii BNR, intre care Florin Georgescu si Nicolae Cinteza, pentru a discuta problema normelor de creditare”,a mai spus Ghetea.

Conform presedintelui ARB, BNR a prezentat reprezentantilor bancilor conditiile sale in privinta acestor norme, iar „acum bancile comerciale incearca sa ajunga la un punct de vedere cu care ARB va merge la viitoarele discutii cu banca centrala”.

Bancile care au trimis normele proprii de creditare spre avizare privesc diferit modul in care BNR ar trebui sa reactioneze. Oficialii Raiffeisen Bank Romania, a treia banca in sistem dupa total active, doresc grabirea procesului de avizare: „Poate ca ar fi fost mai bine ca bancile consolidate financiar sa fie lasate sa opereze conform normelor proprii timp de sase luni, ca apoi sa se ia o decizie in privinta eficientei acestora”, a spus Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank Romania.

Reprezentantii altor banci cer insa BNR negocierea unor conditii generale de creditare, pentru toate institutiile financiare, norme ce nu ar introduce distosiuni in piata. „Nu credem ca BNR ar trebui sa negocieze conditiile de creditare ale bancilor in functie de puterea financiara a fiecarei institutii financiare. Normele de creditare ar trebui sa fie generale. In caz contrar, atunci cand vor deveni efective, pot aparea distorsiuni in sistem”, considera Andreas Maragkoudakis, presedintele Bancii Romanesti, a 12-a banca din sistem dupa total active.

Pe de alta parte, Volksbank Romania, a 10-a banca din sistem dupa cota de piata, prin presedintele sau, Gerald Schreiner, pledeaza pentru norme obiective si clare, neinterpretabile, care sa nu introduca distorsiuni in sistem.