Astfel, indicatorii vor fi calculati in functie de mai multe criterii, stabilite in Regulile privind stabilirea ratelor de referinta pentru titluri de stat elaborate de ACI Romania – Asociatia Pietelor Financiare.
Aceste Reguli, aprobate de catre BNR in calitate de autoritate de reglementare, vizeaza in principal imbunatatirea functionarii pietei secundare a titlurilor de stat atat prin prisma lichiditatii cat si a transparentei.
Cadrul tehnic de desfasurare a procesului de fixing este asigurat de Thomson Reuters Romania, iar ratele de referinta pentru titluri de stat vor fi publicate pe website-ul BNR.
Calculul ratelor de referinta este efectuat de Thomson Reuters Romania, in mod automat, ca medie ponderata a cotatiilor „bid” si „offer” pentru fiecare scadenta, conform BNR.
La calculul ratelor de referinta (fixing) pentru titluri de stat se vor utiliza cotatiile participantilor, afisate intr-un interval de 15 minute inainte de ora 12:00 (ora Romaniei).
Potrivit bancii centrale, ratele de referinta „bid” si „offer” sunt stabilite pentru titlurile de stat emise sau redeschise intr-o perioada de cel mult 3 luni anterioare, pentru scadente de 6 si 12 luni in cazul certificatelor de trezorerie si respectiv, pentru maturitati initiale de 3, 5 si 10 ani in cazul obligatiunilor de stat de tip benchmark.